Record surprinzător de tranzacții pe piața imobiliară în octombrie. Peste 90% au fost cu banii jos

Data publicării:
Cheie pentru o noua casa
Românii s-au schimbat în pandemie și vor case mai mari. FOTO: Getty Images

În luna octombrie a fost înregistrat cel mai mare volum lunar de tranzacții imobiliare din ultimii trei ani, un record surprinzător de locuințe vândute.

Numărul lor a crescut cu peste 43% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la peste 83.000 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară centralizate de profit.ro. Aceasta este a patra lună de creștere de la începutul pandemiei, după ce și în iunie a fost înregistrat un alt salt de 16,4%.

Dragoș Nichifor, broker de credite, a spus la Digi24, că este surprinzătoare această cifră, care este cu 20.000 mai mare decât cea de luna trecută și tot cu atât față de maximul anilor anteriori.

"Un salt de la o lună la alta și de la o lună de bază din anul anterior la luna curenta de peste 43% arată o piață imobiliară extrem de activă, dar care trebuie împărțită în componente.

În România, într-un an nu se dau mai mult de 50 – 60.000 credite imobiliare, undeva la 5.000 pe lună. Dintr-un total de 83.000 de tranzacții în octombrie, dacă luăm în considerare că media creditelor imobiliare este de 5000 dosare înseamnă că aportul tranzacțiilor cu finanțare este între 5 și 10% din cifra aceasta extraordinară.

Restul de 78.000 au fost făcute cu banii jos.

În cele 83.000 de tranzacții este posibil să fie incluse și moștenirile.

Dar, cel mai probabil, acest rest de 70.000 de tranzacții provine din terenuri pentru construcții, proprietăți ieftine la sat, terenuri agricole, pășuni, păduri, tranzacții din zona industrială și comercială", a declarat Nichifor.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri