REPORTAJ. În localitatea în care mai sunt doar doi copii, în școală mai stau doar oile

Data actualizării: Data publicării:
O fostă școală dintr-un sat din județul Bihor a ajuns astăzi adăpost pentru oi.
O fostă școală dintr-un sat din județul Bihor a ajuns astăzi adăpost pentru oi.. FOTO: captura Digi24

O fostă școală dintr-un sat din județul Bihor a ajuns astăzi adăpost pentru oi. Nu mai sunt copii în sat, iar un crescător de animale din localitate folosește fostele săli de curs drept adăpost pentru turma lui.

Situată pe un deal, la marginea comunei, fosta școală din satul Corboaia este astăzi o ruină. Acoperișul stă să cadă, geamurile au dispărut demult, iar curtea este împrejmuită cu un gard electrificat, pentru animale.

În școala din Corboaia nu se mai aud de ani buni voci de copii. Clădirea dărăpănată este folosită pe post de staul de oi, o imagine cât se poate de sugestivă a depopulării satelor din România

Puținii locuitori care-şi mai duc traiul aici își amintesc cu nostalgie de vremurile când vechea şcoală era o mândrie.

Discuție cu un localnic:

Reporter: De cât timp nu se mai folosește școala?

Localnic: De 12 ani.

Reporter: Nu vă doare inima să o vedeți așa?

Localnic: Ba da, cum să nu?!

Localnic: Nu sunt copii, până o fost copii... Copiii mei, șase am avut, dar aici au umblat la școală până la patru clase, apoi la Boian.

Reporter: Dar acum văd că e pe post de staul de oi.

Localnic: Ce să facem...

În tot satul mai sunt acum doi copii. Şcoala şi grădiniţa din comuna Boianu Mare au fost reabilitate, însă pentru clădirea din satul Corboaia nu s-au mai găsit bani

Povestea şcolii devenită staul de oi a ajuns să fie cunoscută şi de Inspectoratului Școlar Bihor prin intermediul echipei Digi24.

Călin Fericean, inspector la compartimentul investiții al ISJ Bihor: "ISJ Bihor emite și dă acordul CA al ISJ Bihor doar pentru documentațiile depuse de primării. În cazul acesta nu a fost depusă nicio documentație la Inspectoratul Școlar".

Altfel spus, în acte, cel puțin, clădirea din Corboaia, comuna Boianu Mare, judeţul Bihor figurează şi astăzi ca școală.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri