România, fără soft de identificare a infractorilor

Data publicării:
recunoastere faciala

Paradox informatic în România. Avem unii dintre cei mai buni şi mai numeroşi programatori IT din lume, dar ne lipseşte un sistem de identificare facială cu ajutorul căruia să putem identifica infractorii. Astfel, prinderea răufăcătorilor se face cu ajutorul vigilenţei cetăţenilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul femeii care a fost arestată preventiv după ce a împins o tânără în faţa metroului, precum şi în cazul poliţistului care a molestat doi copii într-un lift din cartierul Drumul Taberei.

Poliţia Română a avut o tentativă să cumpere un soft de identificare facială în septembrie 2016, atunci când s-a organizat o licitaţie publică. IGPR-ul a pus la bătaie aproape un milion de euro ca acest sistem să fie creat în 45 de zile după atribuirea contractului.

Valeria Tudora, expert în achiziţii publice: „Este vorba de un soft destul de complicat care trebuie să facă legătura cu toate celelalte softuri pe care le are poliţia Română şi mai mult decât atâta şi cu softurile pe care le deţin partenerii externi. Lor le trebuie nişte echipamente care să preia datele astea în diferite formate, că pozele de buletin sunt făcute într-un anumit fel, camera din trafic îmi dă poza în altfel, mai bună, mai proaspată. Trebuie să am aceste aparate care să primească informaţii de peste tot, să îi facă un soft, să analizeze şi să îmi dea mie un rezultat. Şi el să permită o conectivitate cu diferite sisteme de date.”

La mai puţin de o lună de la publicarea anunţului, una din cele 7 firme care s-au înscris la licitaţie a depus o contestaţie în care a cerut, printre altele, modificarea caietului de sarcini.

Valeria Tudora, expert în achiziţii publice: „Caietul de sarcini pe care l-am citit este destul de lacunic, foloseşte termeni generici, o licitaţie importantă trebuie să dai multe caracteristici foarte clare, foarte concise ca operatorii să ştie cum să se ghideze şi ce anume trebuie să facă.”

În cele din urmă, firma şi-a retras contestaţia, iar Poliţia Română a anulat licitaţia şi nu a mai reluat-o până în prezent. IGPR nu a răspuns solicitării Digi 24 în privinţa motivelor deciziei de a nu relua licitaţia de achiziţie a unui soft de identificare facială. Până când România va avea un astfel de sistem de identificare a răufăcătorilor, recunoaşterea lor se va face ca şi până acum - cu ajutorul cetăţenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...