Adolescent mort din cauza rujeolei

Data actualizării: Data publicării:
Cancer Treatment Center Offers Hope For Afflicted
FAYETTEVILLE, NC - JUNE 17: A cancer patients holds the tubes that funnel chemotherapy drugs into his body at Cape Fear Valley Medical Center June 17, 2003 in Fayetteville, North Carolina. Innovations in cancer treatments, such as more precise doses for chemotherapy drugs and high-tech radiation machines, are making the treatment of cancer more effective than ever. (Photo by Chris Hondros/Getty Images)

Un adolescent de 15 ani din județul Arad a murit din cauza complicațiilor provocate de rujeolă. Tânărul nu a fost vaccinat, iar rudele spun că a luat boala de la verișorii lui, și ei nevaccinați. 

Copilul a fost declarat mort de medici în această dimineață la Spitalul Județean din Arad. Băiatul a fost internat duminică și a suferit o complicație pulmonară din cauza rujeolei, care i-a fost fatală. 

Aradul este pe locul doi din țară la numărul de cazuri de rujeolă, respectiv 132. În Arad au mai fost înregistrare două decese din cauza rujeolei.

Ministerul Sănătății a declarat, în urmă cu o lună, epidemie de rujeolă în toată țara. 

Cazurile de rujeolă s-au înmulţit de zeci de ori într-un singur an. În aprilie, Ministerul Sănătăţii semnala existenţa a 79 de cazuri de rujeolă în Bistriţa şi Cluj, context în care cerea mobilizarea de urgenţă în vederea desfăşurării campaniilor de vaccinare. Luna trecută, ministerul a anunţat că în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe.

Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată.

Simptome și semne

Rujeola tipică începe după o perioadă de incubație de 7-14 zile cu febră , rinoree, tuse chinuitoare și conjunctivită. La două-trei zile, apare o iritație specifică bolii. 

Mai mult, în perioada de vîrf a bolii, temperatura poate depăși 40 °C și este însoțită de conjunctivită, sensibilitate la lumină, tuse chinuitoare, iritație extensiva și prurit blând.

După 3 până la 5 zile, febra scade, starea pacientului se ameliorează și iritația începe să pălească rapid, lăsând în urmă o decolorare bronz-maronie, urmată de descuamare.

Rujeola poate duce la complicaţii serioase, care ar putea fi fatale pacientului. Spre exemplu, rujeola poate duce la infecții bacteriene și pneumonie severă. 

Diagnostic

Înainte de apariția iritației diagnosticul poate fi pus numai prin identificarea semnului Koplik, adică petele din gura bolnavului. Acest simptom este alăturat febrei ridicate, iritației și alterarea stării generale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri