Afecțiunea gravă care provoacă oboseală și dureri în piept. Ce metode de tratament există?

Data actualizării: Data publicării:
regurgitare_mitrala_sanador Articol susținut de SANADOR

Dificultățile în respirație, durerile în piept, oboseala, palpitațiile sau umflarea picioarelor pot fi semne și simptome ale unei boli a valvelor cardiace, numită insuficiență mitrală, incompetență mitrală sau regurgitare mitrală. Aceasta este o afecțiune în care valva mitrală nu se mai închide normal, iar o parte din sângele care ajunge în ventriculul stâng se întoarce înapoi în atriul stâng.

Dacă nu este tratată corespunzător în timp util, această afecțiune poate duce la complicații grave, precum insuficiența cardiacă ori fibrilația atrială. De aceea, este indicat un consult de cardiologie de îndată ce apar primele semne și simptome. În acest fel, în urma unor analize și investigații specifice, medicul poate stabili diagnosticul corect și poate recomanda tratamentul adecvat.

Pentru diagnosticul acestei afecțiuni, după anamneză și un examen clinic amănunțit, medicul cardiolog poate recomanda o serie de investigații – o electrocardiogramă (EKG), care măsoară activitatea electrică a inimii cu ajutorul unor electrozi plasați la nivelul pielii, sau o ecocardiografie, care poate stabili și gradul de insuficiență mitrală: ușoară, moderată sau severă.

De asemenea, medicul mai poate solicita efectuarea unei radiografii toracice, care poate depista o inimă mărită sau prezența lichidului la plămâni, un examen CT toracic, un RMN sau o procedură de cateterism cardiac, atunci când alte investigații nu au furnizat informații clare.

După stabilirea diagnosticului, pacienții cu regurgitare mitrală vor primi tratamentul indicat, care poate fi medicamentos, intervențional sau chirurgical. Vestea bună este că pentru pacienții cu regurgitare mitrală care au primit indicație de operație există și în România un centru care le poate veni în ajutor: Centrul de Excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă SANADOR.

Echipa medicală a acestui centru de excelență are cea mai mare experiență din țară în chirurgia valvei mitrale, astfel încât pacienții pot beneficia de intervenții cardiovasculare moderne, prin abord minim invaziv, cu multiple avantaje: recuperare rapidă, risc redus de complicații, spitalizare de scurtă durată.

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu insuficiență mitrală sau cu alte afecțiuni ale valvelor cardiace beneficiază de proceduri chirurgicale de vârf, inclusiv intervenții minim invazive, atunci când este posibil, realizate în primul bloc operator complet digitalizat din România.

Recent, echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, a efectuat cu succes două proceduri de reparare transcateter a valvei mitrale la doi pacienți cu regurgitare mitrală. Ambele proceduri au implicat implantarea unui dispozitiv de ultimă generație, denumit MitraClip, pentru corectarea disfuncționalităților valvei mitrale. Aceste intervenții, realizate în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, au beneficiat de tehnologia avansată a angiografului ultraperformant Philips Azurion 7, Spitalul Clinic SANADOR fiind singurul din România care dispune de două angiografe de acest fel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri