Ce știm despre coronavirus la șase luni de la declanșarea pandemiei?

Data actualizării: Data publicării:
alexandru rafila acorda un interviu digi24
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS Foto: captură TV

Profesorul Alexandru Rafila spune că în momentul de față există mult mai multe date despre noul coronavirus comparativ cu ce se știa cu câteva luni în urmă. Asta ne permite să nu mai facem niște greșeli făcute la începutul pandemiei și a dat exemplul vaselor de croazieră ținute zile în șir în carantină, ceea ce n-a făcut decât să sporească răspândirea virusului la bord. Sunt lucruri pe care le învățăm din mers, dar sunt și consecințe nefavorabile inevitabile, a explicat reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. 

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, profesorul Alexandru Rafila a enumerat câteva dintre „secretele” acestui virus pe care oamenii de știință au reușit să le descifreze până acum:

„E foarte bine cunoscută structura genetică a acestui virus.

Au fost identificate variante, așa-numitele variante mutante ale virusului.

Se fac studii referitoare la modul posibil de răspândire - care au mai adăugat câteva căi care, din fericire, nu sunt și probabile, sunt doar posibile: vedeți că sunt discuții legate de transmiterea prin alimente sau prin intermediul aerului condiționat, nu s-au dovedit, din fericire, că sunt căi importante de transmitere, sunt marginale, sunt neglijabile.

Până la urmă, masca și distanța au fost validate ca metode sigure care previn îmbolnăvirea. La început au fost o serie întreagă de discuții, de contradicții - cine utilizează masca, când utilizează masca și până la urmă concluzia tuturor a fost că este cel mai bun mijloc de prevenire nespecifică, pentru că prevenirea specifică o vom avea în momentul în care descoperim sau avem la dispoziție un vaccin.

Aceste luni au fost și luni care au permis efectuarea deja a studiilor de fază 1 și fază 2 pentru peste 20 de vaccinuri. Deja aceste 20 de vaccinuri sunt în faza 3 sau la începutul acestei faze.

Mai mult, medicația antivirală are la dispoziție un medicament care este specific, aprobat pentru tratamentul infecției cu noul coronavirus” -a arătat profesorul Alexandru Rafila.

„Sunt progrese care sunt evidente, care nu pot fi negate și cred că anumite greșeli care s-au făcut în trecut nu ar mai fi repetate. Vă aduc aminte situația vasului de croazieră care a stat vreo două luni de zile în apele teritoriale ale Japoniei, unde, încet-încet aproape toți pasagerii și personalul s-au infectat. Dacă s-ar fi întâmplat acum acest lucru, cred că toți ar fi fost evacuați în prima zi și acea explozie de îmbolnăviri și inclusiv de decese nu s-ar fi produs”, a spus profesorul Rafila.

„Sunt lucruri pe care le învățăm din mers. Din păcate, sunt și consecințe nefavorabile, pe care nu avem cum să le evităm”, a conchis specialistul.

OMS a declarat pandemia de coronavirus la 11 martie 2020, dar virusul își făcuse deja simțită prezența în China încă de la sfârșitul anului 2019. Ulterior, la începutul anului 2020, virusul a ajuns și pe continentul european unde a început să facă ravagii mai întâi în Italia, Spania, Franța și Germania.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...