Video Anchetele epidemiologice, ineficiente din cauza declarațiilor mincinoase ale pacienților: „N-am intrat în contact cu nimeni!”

Ligia Pricopi Data publicării:
barbat care stranuta si un altul care se fereste
Anchetele epidemiologice sunt îngreunate de faptul că bolnavii de COVID nu-și declară contacții Foto: Guliver/GettyImages

M-am infectat, dar nu am intrat în contact cu nimeni - așa spun peste jumătate dintre ieșeni atunci când sunt întrebați cu cine au interacționat după și înainte de a avea simptome. Autoritățile sanitare sunt convinse că oamenii mint. Au cerut sprijinul poliției, care trebuie să verifice dacă declarațiile sunt reale.

- Eu am avut simptome vineri și practic nu m-am întâlnit cu nimeni de atunci, spune pacientul infectat cu SARS-CoV-2.

- Contacții se iau cu trei zile înaintea testului, deci dumneavoastră dacă v-ați testat pe 15, ar trebui să luăm de pe 12, să vă amintiți cu cine ați intrat în contact, îi spune angajata DSP la telefon.

- Dar eu am stat acasă! susține bărbatul.

N-au intrat în contact cu nimeni, dar s-au îmbolnăvit

Anchetele epidemiologice au devenit ineficiente în ultima perioadă, spun angajații DSP Iași, care cu greu reușesc să obțină informații despre cei cu care au intrat în contact persoanele confirmate pozitiv.

Din anchetele epidemiologice rezultă că mai mult de jumătate dintre persoanele infectate nu au avut contact cu nimeni în ultimele șapte zile și au și respectat toate regulile de prevenție a răspândirii bolii! Lucrul acesta nu este credibil”, spune Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

În județul Iași sunt peste 5.600 de persoane în izolare, care au deja un test pozitiv, și doar 2.600 de carantinați, contacti direcți ai celor diagnosticați cu Covid-19.

Cel mai adesea, oamenii declară că au stat singuri în casă în zilele de dinainte de a fi confirmați pozitiv sau că au ieșit cel mult la cumpărături, dar că au purtat mască și nu s-au întâlnit cu nimeni. Sunt și situații în care bolnavii încearcă să îi convingă pe angajații DSP că nici măcar membrii familiei nu sunt contacti direcți, că deși locuiesc în același apartament, și-au făcut circuite separate prin casă astfel încât să nu interacționeze.

DSP Iași cere ajutorul Poliției ca să verifice adevărul

„La începutul pandemiei, mai declarau și colega și vecina. Acum nu. Cel puțin de o săptămână nu am avut niciun contact în afara familiei”, confirmă Simona Brânzoi, asistent medical la DSP Iași.

Zilnic, angajații DSP dau câte zeci, chiar sute de telefoane pentru a afla contacții celor diagnosticați deja cu Covid-19.

„Sunt alte persoane care nici nu răspund la telefon: Ne pare rău, dar persoana apelată nu este disponibilă. Vă rugăm ... Mai încercăm mai târziu”, spune Mihaela Mineață, asistent medical la DSP.

Conducerea DSP consideră că e momentul unor măsuri ferme.

„Am luat legătura cu Poliția Județeană și vom da listele cu persoanele care declară că nu au avut contacți pentru a verifica dacă această informație a fost corectă”, spune Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Reamintim că nu intră în carantină, chiar dacă au interacționat cu cineva infectat cu SARS- CoV-2, persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri