Avertismentul unui medic: În scurt timp, cea mai mare problemă a sănătății din România va exploda

Data publicării:
dr dorin bica

Cea mai mare problemă a sănătății din România se rezumă la un singur cuvânt, pe care îl știe toată lumea, a declarat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 neurochirurgul Dorin Bică, cel care în urmă cu câteva zile a demisionat de la spitalul Colentina, alături de colegul său, doctorul Ionuţ Gobej, în semn de protest față de neajunsurile unui management deficitar.

Nu am să spun eu asta, care e cea mai mare problemă a sănătății din România, pentru că o știe toată lumea, dar absolut toată lumea, nu există nimeni în România care să nu știe care este problema de bază a acestui sistem. Cred că în scurt timp această problemă va exploda și vor avea cu toții curaj să spună care este”, a declarat medicul Dorin Bică la Digi24, întrebat fiind care este cea mai mare problemă a sistemului de sănătăte din România.

Eu nu vreau să fac acum politica națională a sistemului de sănătate, drept urmare n-o să vă răspund. Încă nu am curajul. O să mă impun să nu-l las nici pe dr. Gobej să răspundă la această întrebare. (Dr. Gobej: Să știți că ascult întotdeauna de dr. Bică). Deci, n-o să răspund la această întrebare pentru că n-am încă acest curaj de a răspunde la ea, dar sunt sigur că toată lumea știe care e problema majoră și singura care creează restul problemelor. Se rezumă la un singur cuvânt”, a completat medicul Dorin Bică.

El a mai spus că există oameni care pot schimba sistemul de sănătate din România, în ciuda multelor probleme pe care le are, și a dat asigurări că a simțit solidaritatea breslei în zilele care au urmat gestului său de a demisiona.

Care este de fapt sursa răului? Un management prost, politizarea sănătății, lipsa de interes? a vrut să știe jurnalistul Florin Negruțiu motivul pentru care cei doi medici au demisionat de la Colentina.

Cred că, de fapt, nu e vorba nici de personal, nici despre lipsa materialelor, nici despre șicane. Este vorba despre lipsa bunăvoinței, lipsa dialogului, lipsa dorinței de a crea, despre voința de a distruge - dusă la niște cote incredibile, toate aceste atribute deținându-le doamna manager, din păcate”, a răspuns medicul Ionuț Gobej.

„N-ai viteză!”. O demisie irevocabilă și motivele ei

„Vine un pacient care are o problemă și vrea neapărat să se opereze la tine. Este extraordinar de dificil să te uiți în ochii lui și să-i spui Nu pot, pentru că trebuie să te pun peste două luni, peste trei luni. Și unii pacienți chiar au nevoie de tine atunci. Sigur, există centre în București care pot prelua acest pacient, dar pacientul nu vrea să meargă acolo din varii motive. Pacientul are dreptul să se trateze la un anumit medic. Și omul vine la tine. Când omul vine și-ți spune că Vreau să mă operez la tine, asta este o onoare pentru orice medic. Vă dați seama că, totuși, îi umbli prin cap sau coloană. Și dacă vine și-ți spune Domnule doctor ... și încep și plâng pacienții, de exemplu, în consultație: Domnule doctor, dar vă rog, faceți ceva! Păi fac, dar nu pot să fac! Și o dată asta, și de două ori, și de trei ori și până când? (...) E o tensiune asta și-mi displăcea profund să refuz pacienții”, a explicat doctorul Dorin Bică, în condițiile în care exista un ordin al managerului de a nu folosi sălile de operație după ora 15:00, iar din această cauză, de multe ori era nevoit să cheme personalul auxiliar să vină mai devreme, înaintea programului, pentru a putea opera pacienți. 

Când calculezi din birou durata unei operaţii pe creier nu evaluezi profesionalismul intervenţiei în funcţie de numărul de ore. Mai ales când şi la New York, şi la Bucureşti durata intervenţiei e aceeaşi. Este una dintre amintirile amare din Spitalul Colentina ale neurochirurgilor demisionari. Dorin Bică şi Ionuţ Gobej au povestit cu cât entuziasm şi-au propus să abordeze cazuri extrem de grave şi cum s-au trezit limitaţi de reducerea dreptului de a folosi sala de operaţie după ora 15:00.

„În proiectul inițial,  noi ne propusesem să rezolvăm foarte multe cazuri de complexitate ridicată, dar un caz de complexitate ridicată necesită timp. Poate fi 12 ore, 15 ore. Cea mai lungă operație la Colentina a fost de vreo 19 ore. În viată am participat și la operații de 23 de ore”, a început să explice doctorul Ionuț Gobej.

„Da, mă, dar asta se întâmplă pentru că nu ai viteză”, îl întrerupe râzând doctorul Dorin Bică. 

„Da, am înțeles”, spune doctorul Gobej, care explică apoi că unii „colegi binevoitori” i-au reproșat că nu are viteză.

„Ideea e că aceeași viteză există și la New York. O tumoră de bază de craniu și la ei durează 10-12-15 ore”, a explicat doctorul Bică.

Ionuț Gobej a precizat că reușiseră să se ocupe de cazuri dificile, așa cum și-au propus, dar asta a durat până în ianuarie 2017, când managementul nu a mai dorit să plătească orele suplimentare pe care le făceau toți membrii echipei medicale, nevoiți să stea peste program și pentru că nu existau suficienți angajați. „În plus, un asistent trebuie să fie antrenat. Ca să antrenezi, de exemplu o asistentă care îți servește instrumente intraoperator îți trebuie mulți ani de zile ca să obții performanță. Mulți, mulți ani”, a spus dr. Gobej, menționând că în Colentina există 600 de instrumente diferite de neurochirurgie. „Oamenii au fost drăguți, au stat peste program, dar poți să-i ceri o dată să te ajute, de două ori, de cinci ori, dar e absolut inadmisibil să-i ceri în fiecare zi”, a adăugat medicul.

Creier de medic, păstrat fără răni

Este povestea bizară și absurdă a celor doi medici de la Colentina, care vor să muncească, care vor să facă operații dificile, care au ajutorul unui personal dedicat și cu toate acestea, se lovesc de lucruri birocratice, care îi șicanează și îi împiedică să lucreze. Cazul lor a generat emoție în spațiul public și a făcut ca în cele din urmă managerul spitalului să-și dea demisia. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a implicat personal și a găsit o soluție de avarie pentru problemele reclamate la Colentina. Cu toate acestea, pentru cei doi doctori nu mai este cale de întoarcere. Ei au explicat la Digi24 de ce nu revin asupra demisiilor, deși se bucură că gestul lor a dus la rezolvarea unor probleme în spital.

Ionuț Gobej: „Nu renunţăm la demisii. Consider că demisia e irevocabilă, e ceva neserios să zici că azi îți dai demisia și mâine o retragi. Nu există cale de întoarcere, indiferent câte lucruri se vor fi rezolvat, dar sunt foarte bucuros că această demisie a creat oportunități colegilor”.

Dorin Bică: „Zilele astea am vorbit foarte mult despre principii. Nu poţi să ai pretenţia ca cineva să respecte principii la locul tău de muncă şi apoi, în alt context, îţi dai demisia şi revii după 48 de ore. E o chestiune de onoare şi atunci, dacă încalci unul din principiile după care te-ai ghidat, nu mai eşti credibil”

Ionuț Gobej: „La mine e natural asta, nu mi-e greu să spun nu, în sensul că decizia de demisie a fost extrem de grea, ne-am gândit foarte mult. Am considerat că orice zi rămasă în plus în Colentina ar fi însemnat compromisuri faţă de meseria noastră”.

Un medic trebuie să lupte nu doar pentru sănătatea pacienţilor săi, ci şi pentru respectarea drepturilor acestora. Pentru că dacă face rabat de la ele, unii dintre pacienţi vor plăti cu viaţa, iar asta e o povară pe care medicul va trebui să o ducă el toată viaţa, spun doctorii Dorin Bica şi Ionuţ Gobej.

Oamenii trebuie să-şi păstreze libertatea şi morala. Ce înseamnă să-ţi păstrezi morala când eşti chirurg, de exemplu? Înseamnă să nu faci rabat de la actul medical optimal. Atunci când ai făcut rabat, 1 la 100 de pacienţi va muri din cauza acelui rabat şi ai fi obligat să-l porţi cu tine în minte, în gând, o viaţă şi e o povară foarte grea şi pe care nu ar trebui să o aibă nimeni. Atunci când nu facem rabat, putem să privim... Sigur, ne mor oamenii ... Dar putem să privim familiile în faţă şi să le spunem că am făcut tot ce am putut şi tristeţea noastră inevitabil se şterge mult mai uşor şi nu rămân răni în creierul nostru”, a explicat medicul Ionuț Gobej. El le dorește tuturor medicilor tineri să poată să-şi păstreze creierul fără răni, moralitatea şi libertatea.

Urmăriți interviul integral în materialul video de mai jos: 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri