Cancerul pulmonar, tratat prin congelare la Cluj-Napoca

Data actualizării: Data publicării:
tratament cancer

Tratament modern şi eficient pentru cancerul pulmonar, la Cluj-Napoca. Maladia e depistată şi tratată prin crioterapie, la spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. Aparatul de criochirurgie a costat 40.000 de euro şi este primul de acest gen din ţară. Cu ajutorul unei sonde, ţesutul afectat este îngheţat la minus 40 de grade Celsius. Randamentul de diagnostic creşte la 90 la sută, iar tratamentul are o rată de vindecare mai ridicată decât prin terapiile convenţionale.

Aparatul de criochirurgie endoscopică aduce în România cele mai noi tehnici de biopsie şi terapie a tumorilor pulmonare. Sonda care congelează ţesutul bolnav este introdusă prin cavitatea bucală. Medicul controlează permanent temperatura. Aparatul se află la Spitalul Clinic de Penumoftiziologie din Cluj-Napoca şi este folosit cel mai des la biopsia şi terapia cancerelor. Acţionează şi după intervenţie, pentru că dezgheţarea ucide restul de celule canceroase.

Mărioara Şimon, medic pneumolog şi bronholog: „Metoda foloseşte frigul, temperaturi joase, -20, -40 grade Celsius pentru a distruge ţesutul tumoral. În principiu, se îngheaţă celulele care explodează şi se produce necroza lor”.

Avantajele acestei metode sunt că ele cresc randamentul de diagnostic.

Aparatul este utilizat împreună cu un videobronhoscop de ultimă generaţie. Astfel, pot fi văzute leziunile suspecte care apar înainte de tumoră. În plus, intervenţia nu durează mai mult de 10 minute.

Ultimele investiţii la centrul de bronhoscopie intervenţională s-au ridicat la un sfert de milion de euro.

Vasile Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca: „Unele dintre aparate sunt unice în România, cum este aparatul de criobiopsie. A costat aproape 40.000 de euro”.

Momentan, un singur medic din cadrul clinicii este specializat în criobiopsie şi crioterapie. Doctorul ar vrea să trateze mai mulţi pacienţi, dar spune că ar avea nevoie şi de un aparat de fluoroscopie care să îi ofere şi o imagine din exterior. Conducerea clinicii a înaintat deja o solicitare Ministerului Sănătăţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri