Când anunță durerea de spate o problemă gravă de sănătate

Data publicării:
durere spate
FOTO: Shutterstock

Dacă va doare spatele de mai mult de 3 luni, ar fi bine să mergeți și la un reumatolog. Acesta poate fi semnul unei boli de tip inflamator, spondilită anchilozantă, care de cele mai multe ori este descoperită foarte târziu. Netratată la timp, duce la complicații grave care afectează viață pacientului.

durere spate
FOTO: Shutterstock

Mihai Turturică a început să aibă dureri de spate în anul 2007. Le-a pus pe seama sedentarismului, iar apoi a fost suspect de hernie de disc.

În 2012, mi-a sugerat să îmi fac și analize genetice, ulterior am făcut și RMN cu substanță de contrast și s-a confirmat diagnosticul de spondilită anchilozantă”, spune Mihai Turturică, pacient.

Particularitatea spondilitei este aceea că diagnosticul se pune greu și târziu pentru că manifestările bolii la începutul ei sunt complet nespecifice. Din această cauza frecvent pacienții ajung să fie diagnosticați tardiv, iar tratamentul aplicat în stadii tardive are rezultate mai puțin satisfăcătoare”, spune Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog.

Chiar și 10 ani pot trece până când spondilită este diagnosticată. De obicei, pacienții sunt tineri: boala poate apărea începând cu vârstă de 20 de ani.

Multă lume crede că este firesc să ai dureri de spate din cauza frecvenței foarte mari a acestora și atunci așteaptă că lucrurile să treacă de la sine sau folosesc medicamente recomandate de prieteni, vecini și în cazul acesta rezultatele nu sunt cele dorite”, spune Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog.

Simptomul care ar trebui să va dea de gândit este durerea puternică în zona lombară.

„În special dacă durerea apare în repaus sau nocturn, dacă se ameliorează la mişcare sunt semne care arată pacientului că trebuie să se adreseze unui medic”, spune Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog.

Durerea apare în special în a două parte a nopții și trezește bolnavul din somn. În plus, dimineață coloana este rigidă mai mult de jumătate de ora.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
dr claudia haralambie
Ce este spondilita anchilozantă și care sunt cauzele bolii
dr cristian pandrea
Care pot fi cauzele durerii acute de spate
medic-1
Când trebuie operată hernia de disc
Partenerii noștri