Ce riscă părinții care nu își asumă refuzul vaccinării copiilor

Data actualizării: Data publicării:
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
Foto: Gulliver/ Getty Images

Părinții care nu își asumă în scris refuzul imunizării copiilor ar putea primi amenzi între 1.000 și 2.5000 de lei, potrivit proiectului legii vaccinării. Mai mult, dacă pleacă din țară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei, relatează News.ro

<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
Foto: Gulliver/ Getty Images

În cazul instituţiilor şi cadrelor medicale care dau informaţii greşite despre vaccinare, amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei au declarat duminică, pentru News.ro, surse din sistemul sanitar.

Legea vaccinării este finalizată şi, după ce va trece de circuitul de avizare, va fi pusă în dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii, au precizat sursele citate.

Părinții care refuză vaccinarea vor fi consiliați

Proiectul Legii vaccinării stabileşte responsabilităţi clare pentru medicul de familie, comisiile judeţene de vaccinare, Ministerul Sănătăţii, şcoli şi părinţi.

Potrivit documentului, medicul de familie va consilia părinţii în legătură cu vaccinarea şi, în cazul în care aceştia refuză să îşi imunizeze copiii, va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare.

În urma acestor sesizări, Comisia Judeţeană de Vaccinare va organiza şedinţe de consiliere cu părinţii şi va stabili un plan de recuperare a vaccinurilor. În cazul în care părinţii refuză vaccinarea copiilor şi după ce află care sunt consecinţele neimunizării, Comisia Judeţeană de Vaccinare le pune la dispoziţie, la cererea acestora, formularul de refuz.

Legea prevede că şcolile pot primi elevi doar dacă părinţii prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicaţiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.

În cazul în care părinţii nu se prezintă la convocarea Comisiei Judeţene de Vaccinare pot fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei. Amenzile vor fi date de Direcţia de Sănătate Publică, au mai spus sursele citate. Aceeaşi amendă o pot primi părinţii dacă nu vor să semneze formularul de refuz al vaccinării.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, că proiectul Legii vaccinării stabileşte baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, responsabilităţi clare pentru medicul de familie, comisiile judeţene de vaccinare, Ministerul Sănătăţii, şcoli şi părinţi şi asumarea Ministerului Sănătăţii pentru eventualele efecte secundare ale imunizării.

„Părinţii vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta numai după ce se vor informa. Legea presupune obligaţia familiei de a se informa. Există sancţiuni dar se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată", a spus Vlad Voiculescu.

În ce priveşte asigurarea stocurilor de vaccinuri, ministrul Sănătăţii spune că prin noul act normativ va exista baza legală pentru a face stocuri pe un an de zile pentru toate vaccinurile, pentru a nu mai exista întreruperi în imunizare.

MS a demarat o campanie pro-vaccinare

Vaccinarea obligatorie a copiilor a stârnit reacţii pro şi contra. Unele organizaţii şi persoane susţin că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, în condiţiile în care riscurile bolilor sunt mici, iar cele ale vaccinării sunt mari. De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii şi oficiali din domeniul sanitar au atenţionat că înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire la copii a crescut foarte mult din cauza campaniilor împotriva vaccinării.

Ministerul Sănătăţii a lansat, în noiembrie, o campanie de promovare a imunizării copiilor prin vaccinare împotriva bolilor care pot provoca moartea.

Colegiul Medicilor din România a condamnat orice atitudine ostilă vaccinării, precizând că numai prin imunizare pot fi prevenite boli infecţioase grave, iar vaccinarea constantă poate duce la eradicarea unor boli.

Asociaţia Pro Imunizare a atenţionat că, în lipsa vaccinării, România se poate aştepta la reapariţia unor boli care pun în primejdie viaţa sau pot lăsa sechele grave, cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul, boli care pot fi prevenite prin imunizare.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat că riscurile legate de vaccinuri sunt foarte mici, iar beneficiiile sunt incomparabil mai mari. Rafila a spus că ar trebui încheiată discuţia de pe reţelele de socializare legată de faptul că în România vaccinurile care se administrează copiilor nu sunt sigure, întrucât astfel de afirmaţii sunt „o minciună”, nu au niciun fundament şi nu sunt legate de niciun incident.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri