Combinaţie mortală de bacterii într-o secţie de terapie intensivă

Data publicării:
spital

Combinaţie mortală de bacterii într-o secţie ATI a celui mai mare spital din Oltenia. Inspectorii sanitari au descoperit patru bacterii periculoase, precum pioceanicul şi stafilococul auriu, în saloanele de la Terapie Intensivă. Secţia a fost închisă pentru 10 zile. Cazul a ieşit la iveală după ce familia unei paciente s-a plâns la minister că femeia a murit din cauza unor bacterii luate în spital. Conducerea unităţii medicale nu comentează situaţia.

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au început controlul la Secţia de Terapie Intensivă aflată la etajul trei al Spitalului Judeţean din Craiova pe 4 august. Asta după ce rudele unei femei care a murit au depus plângere la Ministerul Sănătăţii.

Familia reclama faptul că femeia a contactat la ATI două bacterii periculoase. Două săptămâni au stat inspectorii DSP la Secţia de terapie intensivă. Au ridicat probe şi au verificat cum se face dezinfecţia. La final, au descoperit patru bacterii periculoase.

Ştefan Popescu - purtătorul de cuvânt al DSP Dolj: „La controlul microbiologic pe care l-au făcut colegii noştri, s-au depistat probe neconforme atât ca număr de germeni, ca încărcătură de germeni, cât şi unii germeni patogeni, cum e Stafilococ aureus, Klebsiella, Pseudomonas.”

Secţia de la Terapie Intensivă de la etajul trei a fost închisă imediat, iar cei 17 pacienţi care se aflau acolo au fost mutaţi un etaj mai sus. Conducerea spitalului din Craiova nu a vrut să comenteze situaţia, însă purtătorul de cuvânt al instituţiei ne-a dat ieri asigurări că în secţia ATI nu mai e nicio bacterie periculoasă.

Cristina Geormaneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Craiova: „În 31 august s-au repetat probele de către DSP, s-au găsit a fi conforme cu normele în vigoare şi s-a ridicat suspendarea”.

Specialiştii spun că astfel de bacterii pot fi fatale pentru pacienţii aflaţi la reanimare.

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase "Dr. Matei Balș" din București: „Condiţiile de igienă. Este prima măsură: apa şi sapunul sunt sfinte. Utilizarea corespunzătoare scoate din circulaţie mai mult de 50% din infecţii. A pus mana pe un obiect care are germeni se duce şi pune pe alt obiect”.

Bacteriile pătrund în saloanele aseptice şi din vina rudelor, atrag atenţia doctorii.

Maria Dorobanţu, medic cardiologie Spitalul de Urgenţă Floreasca: „Sunt surse pe de o parte legate de bolnavul, el însuşi care ajunge în spital cu propria lui floră, pe de altă parte sunt persoanele care-l însoţesc, care nu numai că pleacă cu ceva microbi din spital, dar aduc şi aduc mulţi”.

Comisia de Malpraxis de la Direcţia de Sănătate Publică Dolj analizează acum plângerea depusă de familia pacientei. Nu este singurul caz anchetat. Familia unui pacient operat pentru bypass gastric a depus plângere penală, după ce la autopsie s-a descopeit că bărbatul contactase o bacterie în spital.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri