Sari la conținut

Consumul moderat de alcool reduce riscul de diabet

Consumul moderat de alcool, de trei-patru ori pe săptămână, reduce riscul de diabet. Este concluzia unui nou studiu, care spune că nu toate tipurile de băuturi au acest efect.

Specialiştii din Danemarca au monitorizat timp de cinci ani peste 70.000 de bărbaţi şi femei. Şi au ajuns la concluzia că bărbaţii care beau alcool trei sau patru zile pe săptămână vor avea un risc mai mic de diabet cu 27%, iar femeile cu 32%.

Cel mai bun este vinul, spun experţii danezi, datorită compuşilor chimici care echilibrează nivelul de zahăr din sânge. Şapte pahare de vin pe săptămână au redus riscul de diabet cu 25 până la 30 la sută, la ambele sexe.

Bărbaţii care au băut până la şase pahare de bere pe săptămână şi-au redus riscul cu 21 de procente, dar la femei această băutură nu are niciun impact. Iar băuturile spirtoase, cum este ginul, ar putea avea efectul opus. Adică, sporesc riscul de diabet la femei cu 83 la sută.

Şi un alt studiu arată efectele benefice ale consumului de alcool.

Mai multe detalii în vineri seară, de la ora 19, în emisiunea „Jurnalul de Ştiinţe" de pe Digi World.