Criză de vaccinuri în plin sezon al virozelor și gripei

Data publicării:
seringa vaccin

Criză de vaccinuri, în plin sezon al virozelor şi gripei. Serul anti-pneumococic, care ar fi salvat copiii de infecţii respiratorii grave, nu este încă gratuit. Ministerul Sănătăţii a promis de anul trecut că va fi inclus în lista celor decontate de stat, dar asta nu s-a întâmplat nici până acum. Părinţii care vor să-şi imunizeze copiii trebuie să plătească sute de lei în farmacii pentru o doză. Lipsesc şi alte vaccinuri, contra poliomielitei, difteriei sau hepatitei B. Ministrul Sănătăţii spune că încearcă să rezolve problema.

Virozele respiratorii au băgat în spital ambii copii ai unei femei. Gemenele ei, în vârsta de 2 ani, sunt internate la spitalul Marie Curie din Capitală.

La acelaşi spital mai sunt internaţi încă 40 de copii, tot cu infecţii respiratorii. Medicii spun că numărul pacienţilor ar fi fost cel mult la jumătate, dacă ar fi primit la timp vaccinul anti-pneumococic.

„Programul national de imunizare și prevede imunizarea antipneumococică gratuit. Din păcate, scrie că depinde de procentul din PIB. Am în îngrijire 7 copii care sunt protezaţi auditiv, nu cred că preţul plătit de aceşti copii poate fi cuantificat în valoarea unui vaccin”, afirmă Valeria Herdea, medic de familie.

„Este un vaccin care protejează copiii împotriva unei infecţii frecventa, pneumonia, otita și infecții invazive ca meningita sau pneumonia pneumococica, care sunt boli care au un potențial serios să afecteze, multe țări din Europa îl au introdus în programele naționale”, spune Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Unii părinţi nu au mai aşteptat vaccinurile de la stat.

„L-am cumpărat din farmacie pentru că nu exista, pur şi simplu. Iar pe cel de poliomielită l-am aşteptat 3,4 luni că nu era în ţară”, spune o femeie.

Ministrul Sănătăţii spune că procedurile de achiziţie a vaccinului pneumococic au fost începute de anul trecut, dar nu s-au finalizat încă. Şi că totul depinde de fondurile disponibile în acest an. În plus, din cabinetele medicilor de familie şi din maternităţi lipsesc vaccinurile hexavalent, tetravalent şi hepatitic B.

„Vom achiziţiona în regim de urgență și prin Unifarm vaccinurile așa încât să asigurăm populaţia şi copiii, să nu mai fie probleme. Şi când se rezolvă problema? Nu pot să vă dau un orizont de timp, proceduri care trebuie respectate”, afirmă Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

În acest moment, peste 93 de mii de copii aşteaptă vaccinul hexavalent.

(Sursa: Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri