Cum s-a ajuns la actuala epidemie de rujeolă din România

Data actualizării: Data publicării:
alexandru rafila aagerpres_8252194
- Conferinţa de presă organizată de Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti cu prilejul Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin (24-30 ianuarie 2016), urmată de lansarea proiectului "Vaccinarea - un drept fundamental la sănătate" inţiat de Fundaţia Colegiului Medicilor Bucureşt - sediul Colegiului Medicilor din Bucureşti

Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la o nouă epidemie de rujeolă în România şi a subliniat că informaţiile trebuie oferite corect şi la timp.

„În fiecare an se acumulează un număr de copii nevaccinaţi, iar când numărul atinge o anumită valoare este posibilă circulaţia de tip epidemic a virusului. În 2005 au fost mii de cazuri şi 10 decese, iar în 2011 şi începutul lui 2012 au fost 12000 cazuri şi decese”, a explicat Alexandru Rafila.

Acesta a subliniat că problema poate fi rezolvată prin acoperire vaccinală şi că atunci când atinge 95% e suficientă pentru a împiedica astfel de situaţii.

„La începutul acestui an, când au fost primele cazuri compacte era vorba de o populaţie nomadă ai căror copii nu erau vaccinaţi. Asistăm în ultimii zece ani la scăderea lentă, dar constantă a acoperirii vaccinale.

Nu au fost probleme legate de existenţa vaccinului, dar mulţi părinţi sunt reticenti din cauza unor surse de informare care induc teama faţă de reacţiile adverse care mai de care mai fanteziste.

E o problemă foarte serioasă, e un semnal că trebuie să ne mobilizăm cu toţii, să oferim informaţii corecte, la timp”, a adugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri