Dana Războiu despre fiul născut cu malformație de aortă și incompetența medicilor români

Data publicării:
Dana Razboiu
Foto: captura Digi24

Fosta jurnalistă Dana Războiu a povestit la Digi24 experiența nefericită pe care a avut-o cu sistemul medical românesc, din cauza căruia fiul său nu a fost diagnosticat la timp cu o malformație de aortă, ceea ce i-ar fi putut fi fatal.

„Copilul meu cel mic s-a născut cu o malformație de aortă care nu a fost depistată aici, deși medicii din Viena mi-au spus că trebuia depistată la un control de rutină printr-o simplă manevră”, a povestit Dana Războiu, invitată în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Orice medic pediatru care vede copilul la o săptămână după naștere trebuie să-i pulsul la picioare. Și a fost o fază comică, dacă n-ar fi tristă, în spitalul din Austria. Copilul a făcut pneumonie la șase luni, copil alăptat exclusiv.  Am zis nu se poate așa ceva, are anticorpii mei, nu are cum să facă pneumonie. Exclus. Și-au spus: din păcate are pneumonie, trebuie să-l internăm. După care i-au luat pulsul la picioare. Și medicul mi-a spus: dar nu are puls la picioare! Și eu am spus: păi dacă nu-l găsiți la picioare, luați-l la mână! Și mi-au zis: nu, doamnă, e o problemă! Dacă nu-i pot lua pulsul la picioare înseamnă că e o problemă. Și de aici a început un calvar”, a relatat Dana Războiu. 

Întrebată dacă e o diferență majoră între spitalul european și spitalul din România, Dana Războiu a făcut precizarea că oamenii fac diferența și felul în care sunt tratați pacienții, felul în care își fac datoria. „Știți ce mă surprinde? Mă întreb cum să educăm generația tânără din România în așa fel încât fiecare să-și facă treaba acolo unde e el. Deci fiecare om, indiferent ce muncă face în societatea asta, s-o facă exact așa cum trebuie, s-o facă bine. Și asta cred că se educă de la copii mici, pentru că în Germania, de exemplu, și la Legoland dacă mergi, casierița de acolo, care e o femeie simplă, fără studii, își face treaba, te tratează cu respect, face exact ce are ea de făcut. De ce pot nemții și noi nu putem? Cine ne-a blestemat pe noi, pe români, în halul ăsta? De ce? Mă tot întreb de ce și ce e de făcut?” a mărturisit Dana Războiu.

„La asta caut soluții. Simt nevoia să dau înapoi societății. Am o viață destul de bună, nu pot să mă plâng, sunt o norocoasă, dar în aceleași timp, dacă nu dau ceva înapoi societății, trăiesc degeaba”, a explicat fosta jurnalistă.

Urmăriți mai jos interviul integral cu Dana Războiu:

Cele mai bune momente ale interviurilor „În fața ta” de săptămâna aceasta le puteți urmări duminică, de la ora 22:30, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri