De ce este importantă depistarea precoce a tumorilor vertebrale?

Data publicării:
tumori_vertebrale_sanador Articol susținut de SANADOR

Durerea intensă și persistentă, care nu cedează la medicația uzuală și care se accentuează mai ales pe timpul nopții, contractura musculară, care poate determina imobilizarea pacientului la pat, dar și amorțeli la nivelul membrelor pot indica apariția unei tumori spinale.

În astfel de situații, este recomandat ca persoana afectată să se prezinte cât de repede posibil la un consult de specialitate, de neurochirurgie. O tumoră spinală poate afecta una, două sau mai multe vertebre, localizându-se frecvent în zona lombară, dar și măduva spinării, rădăcinile nervoase, precum și vasele de sânge de la nivel spinal. Astfel, pot să apară leziuni nervoase ireversibile, cu un impact puternic asupra calității vieții pacientului.

Netratate, astfel de tumori au o evoluție progresivă și pot da complicații dintre cele mai severe, de la paraplegie sau tetraplegie, până la pierderea completă a controlului sfincterelor pentru urină și materii fecale, în cadrul așa-numitului sindrom de coadă de cal, care reprezintă urgențe neurochirurgicale.

Un diagnostic corect și precis este extrem de important pentru stabilirea planului terapeutic. Acesta depinde de localizare, de tipul tumorii, când pot fi primare, dacă se dezvoltă de la început în vertebră, ori secundare sau metastatice, dar și de natura tumorii (benignă sau malignă), precum și de gradul de severitate al bolii. În cadrul consultului, medicul va realiza un examen clinic complet și va recomanda un set de analize de laborator și investigații imagistice specifice, cum ar fi, de exemplu, radiografia de coloană vertebrală, CT (cu și fără substanță de contrast), RMN de coloană vertebrală (cu și fără substanță de contrast) sau examenul electromiografic. De asemenea, specialistul mai poate recomanda și efectuarea unei biopsii, aceasta fiind singura în măsură să stabilească un diagnostic de certitudine.

Imediat ce tumora vertebrală a fost identificată cu exactitate, medicul va stabili strategia terapeutică. Aceasta poate include, în funcție de caz, tratament conservator, cu medicație și repaus la pat, tratament chirurgical și de recuperare. Atunci când există indicație pentru intervenție chirurgicală, aceasta poate fi realizată atât clasic, prin chirurgie deschisă, cât și minim invaziv, cu avantaje multiple pentru pacienți.

Dezvoltarea tehnologiei a dus la apariția unor proceduri și tehnici chirurgicale moderne, ultraperformante, dedicate chirurgiei vertebro-spinale minim invazive. Astfel, în prezent, pacienții pot opta pentru proceduri precum: vertebroplastie, cifoplastie, endoscopie spinală sau fixare percutană a coloanei vertebrale. Spre deosebire de intervențiile clasice, chirurgia spinală minim invazivă implică incizii de mici dimensiuni, risc de complicații diminuat, recuperarea rapidă, spitalizare de scurtă durată și reluarea activităților zilnice la scurt timp după operație. În cazul pacienților cu tumori vertebrale maligne, tratamentul chirurgical trebuie completat și cu chimioterapie sau radioterapie.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la consulturi de specialitate și investigații specifice, pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni vertebro-spinale, precum și la proceduri neurochirurgicale moderne, minim invazive. La SANADOR, examinările RMN sunt efectuate cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație, cu putere 3 Tesla – RMN Siemens Magnetom Skyra (în Spitalul Clinic SANADOR) și Siemens Magnetom Vida (în Clinica Floreasca), în condiții de maximă siguranță și confort.

Atunci când există indicație pentru tratament neurochirurgical, neurochirurgii de la SANADOR optează, ori de câte ori este posibil, pentru rezolvarea tumorilor vertebrale prin proceduri minim invazive, datorită avantajelor pe care le au, dar și pentru prognosticul foarte bun. Pentru obținerea celor mai bune rezultate terapeutice, Secția de Neurochirurgie din Spitalul Clinic SANADOR are în dotare tehnologie robotică ultraperformantă dedicată intervențiilor neurochirurgicale – două microscoape operatorii ZEIS KINEVO 900.

Pacienții diagnosticați cu tumori vertebrale maligne pot urma tratamentul oncologic în Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru din sistemul medical privat din România dedicat diagnosticării și tratării afecțiunilor oncologice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri