Durere în piept? Despre ce boală poate fi vorba și cum se investighează

Data publicării:
dureri_in_piept_ce pot indica Articol susținut de SANADOR

Durerea în piept sau angina pectorală, respirația îngreunată, mai ales la efort (dispneea de efort), dar și oboseala accentuată sunt câteva dintre manifestările clinice ce pot indica existența bolii coronariene. Foarte des întâlnită, afecțiunea apare atunci când alimentarea cu sânge a inimii este întreruptă sau blocată de depozitele de calciu și grăsimi formate în arterele coronare.

În lipsa depistării la timp și a unui tratament adecvat, boala coronariană poate avea consecințe severe, cum este, de exemplu, infarctul miocardic acut. De aceea, se recomandă efectuarea controalelor de cardiologie în mod periodic. După o anamneză completă, medicul va recomanda efectuarea unor teste imagistice specifice, în vederea stabilirii unui diagnostic corect.

O investigație foarte importantă în diagnosticarea și stabilirea planului terapeutic în boala coronariană, dar și în alte afecțiuni ale inimii, este scintigrafia miocardică. Aceasta este o investigație de medicină nucleară, care dă posibilitatea medicului de a obține informații prețioase cu privire la funcția mușchiului cardiac și gradul de afectare al acestuia, mai ales atunci când există o suspiciune de afectare ischemică coronariană. Altfel spus, examinarea oferă detalii esențiale despre funcția ventriculului stâng în sistolă și diastolă, dar și despre perfuzia și motilitatea miocardului.

Scintigrafia SPECT-CT de perfuzie miocardică este o investigație de înaltă performanță, nu este dureroasă, este non-invazivă și nu necesită internarea pacientului. Pentru realizarea acesteia este necesară injectarea de radioizotop intravenos pe o branulă anterior montată. Pentru identificarea tulburărilor de circulație miocardică, scintigrafia miocardică se efectuează ulterior efectuării unui test de efort, monitorizat EKG, sau de repaus. Chiar dacă utilizează radioizotopi, scintigrafia miocardică este o investigație sigură, gradul de iradiere este mic și nu implică riscuri suplimentare față de o examinare tomografică.

Pe lângă identificarea defectelor de perfuzie ale mușchiului cardiac și evaluarea funcției cardiace și a viabilității miocardului, scintigrafia miocardică are rol și în stabilirea conduitei terapeutice. Astfel se poate stabili cu exactitate dacă pacientul are nevoie de tratament medicamentos sau dacă necesită efectuarea unei proceduri de coronarografie (angiografie coronariană) sau a unei intervenții chirurgicale.

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale inimii au acces la consulturi de specialitate și la investigații specifice, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație, în vederea diagnosticării din timp a bolii și stabilirea tratamentului corespunzător. Scintigrafia miocardică este realizată la SANADOR în Departamentul de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR de o echipă medicală foarte bine pregătită și cu o vastă experiență, utilizându-se tehnologia SPECT-CT și scannerul ultraperformant Siemens Symbia Inevo Bold, care asigură acuratețea investigațiilor scintigrafice, cu o doză minimă de iradiere. Pe lângă scintigrafia miocardică, la Centrul Oncologic SANADOR pacienții beneficiază și de scintigrafii osoase, renale, tiroidiene și paratiroidiene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri