Video Experiment Digi24: Sunt testerele pentru nitrați o înșelătorie?

Data actualizării: Data publicării:
test
Experiment Digi24: Sunt testerele pentru nitrați o înșelătorie? Foto: Captură video

Digi24 a inițiat un experiment în exclusivitate. Jurnaliștii Digi24 au cumpărat fructe și legume pe care le-au dus la analize detaliate în Institutul de Cercetări Alimentare, pentru a vedea câți nitrați au și dacă sunt periculoase pentru sănătate. Pentru prima dată, în laborator sunt puse în paralel datele de pe aparatele mici de măsurare rapidă, vândute și în magazinele online, pentru a vedea cât de reale sunt rezultatele lor. 

Cezara Scutari - jurnalist Digi24: Buna ziua! Suntem la Institutul de Cercetări Alimentare din București. Suntem aici pentru a vedea care sunt cantitățile de nitrați din fructe și legume pe care le-am cumpărat din piață, respectiv în magazine. Alături de mine este domnul Alexandru Cîrîc, directorul general al acestei instituții.

Alexandru Cîrîc: Bună ziua! Bine ați venit la ICA!

-Am adus un pepene roșu, roșii ecologice - așa scria pe cutie în magazin - și o salată verde, dar și un aparat care teoretic ar arăta care este cantitatea de nitrați din respectivele fructe și legume imediat.

-Aparatele acestea sunt în primul rând foarte greu de calibrat, dacă nu imposibil de calibrat(...) În al doilea rând, aparatele au introduse în softul lor niște limite de detecție care în realitate nu există. Limitele de detecție pe care noi trebuie să le aplicăm și UE le aplică sunt limitele din regulamentul 915/2023 și în general se referă la produsele verzi - la salată, la spanac și la mâncarea pentru copii.

-În schimb în ce constă analiza făcută în laboratoarele dumneavoastră?

-Analiza pe care noi o facem este o analiza spectro-fotometrică, e mai amplă, drept mai de durată(...) Sunt analize pentru care avem certitudinea că rezultatul este real și vom face astăzi un lucru care până acum nu a fost făcut. Vom merge în paralel cu acest tester rapid și cu analiza propriu-zisă, cu analiza produsului ca la standard și vom vedea diferența de valoare. Vom vedea dacă aceste testere pot reprezenta pentru noi un indicator, un ajutor, sau ne încurcă mai mult.

-Analiza se face pe partea comestibilă. În momentul în care folosim un tester, nu ajungem întotdeauna să facem analiza părtii comestibile.

-De exemplu, dacă coaja e prea groasă la pepene roșu?

-Dacă coaja e prea groasă la pepene roșu, analizam coaja, nu ceea ce mâncăm.

-Începem testul. 810 mg. (...) Aparatul spune că avem o normă de 60 de mg/kg și a indicat 810. Această normă nu e reală.

-Mai devreme v-ați uitat în legislația europeană, care era limita de nitrați pentru salata verde?

-Trei mii, iar acest aparat prevede două mii.

-A trecut testul, are 60. Numai că în momentul în care introducem în salată este foarte aerată. Principiul conductometric al aparatului ar putea să măsoare aerul, nu și salata.

-Aparatul este foarte frumos, este bun pentru o jucărie pentru copii de până în 6 ani.

-Și nici nu este foarte ieftin. Pe piață am văzut, costă cel puțin 600 de lei un astfel de aparat pe unele site-uri.

-A trecut și roșia testul. Vom vedea ulterior în momentul în care proba este pregătită.

-În niciun caz orice depășește limita admisă nu trebuie consumat și cel mai bine, chiar și pentru populație, trebuie informate autoritățile. Se va pregăti proba, se va selecta partea comestibilă și se va obține o pastă din această probă. Ulterior probele sunt trimise către responsabilii de încercare, care vor demara realizarea încercării.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri