Grevă în sistemul sanitar în 10 zile. Sanitas a notificat Guvernul. Sindicaliștii cer o creştere medie a veniturilor cu 30%

Data publicării:
BUCURESTI - PROTEST SANITAS - 25 IAN 2024
Guvernul are la dispoziţie 10 zile pentru a evita declararea grevei la nivelul acestui sector. Foto: INQUAM Photos/Malina Norocea

Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă, miercuri, că a notificat Guvernul cu privire la intenţia declănşării grevei generale. 

„Astăzi, 31.01.2024, Federaţia Solidaritatea Sanitară a notificat Guvernul României cu privire la intenţia declanşării grevei împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului la nivelul sectorului Sănătate. Notificarea are la bază încălcarea prevederilor şi principiilor stabilite de Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate prin adoptarea OUG nr. 115/2023”, a transmis, miercuri, Solidaritatea Sanitară, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.

Sursa citată a rpecizat că Guvernul are la dispoziţie 10 zile pentru a evita declararea grevei la nivelul acestui sector.

„Ca o consecinţă a Notificării, legea obligă Guvernul să negocieze cu Federaţia Solidaritatea Sanitară (ceea ce a evitat în mod ostentativ, pentru a încerca ruptura înţelegerii cu cealaltă federaţie sindicală reprezentativă) şi să afişeze pe site-ul oficial această sesizare. După scurgerea celor 10 zile putem declara o grevă generală în sectorul sanitar, decizia în acest sens depinzând de atitudinea Guvernului în cadrul negocierilor şi de analizele de oportunitate”, a mai transmis sursa citată.

Sindicaliştii transmit şi revendicările aferente Notificării, vizând în primul rând acordarea drepturilor privitoare la asigurarea continuităţii serviciilor medicale.

Potrivit sindicaliştilor, în discuţie sunt drepturi salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 cum ar fi:

• Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de salariaţi.

• Calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/ brut pe ţară garantat în plată

• Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariului minim pe economie.

• Plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.

• Acordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru toate categoriile profesionale.

• Adoptarea noii legi a salarizării în forma negociată.

„Acest set de revendicări face parte din revendicările generale ale întregului protest convenit de cele două federaţii reprezentative la nivel de sector, totalul drepturilor neacordate corespunzând unei creşteri medii a veniturilor salariale de cel puţin 30%. Aceste solicitări le completează pe cele privind creşterea salariilor de bază cu cel puţin 25%, privind măsurile menite să determine creşterea calităţii vieţii profesionale şi cele privitoare la anexele la contractul colectiv de muncă la nivel de sector ce trebuie finalizate”, au precizat sindicaliştii.

De asemenea, aceştia anunţă protest la Ministerul Muncii, în ziua de joi.

„Mâine, 01.02.2024, la ora 10:00, în faţa Ministerului Muncii, peste 300 de reprezentanţi ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară vor începe seria protestelor de stradă menite să susţină revendicările organizaţiei înainte de declanşarea grevei generale”, au mai precizat sindicaliştii.

Aceştia au adunat, în perioada 18 decembrie – 18 ianuarie, semnături în vederea declanşării grevei generale.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri