În plină epidemie de rujeolă, afaceriștii vor să exporte vaccinurile pentru profit mai mare

Data actualizării: Data publicării:
vaccin

În plină epimedie de rujeolă, distribuitorii de medicamente vor să ia din farmacii patru mii de doze de vaccin ca să îl vândă în străinătate. În condiţiile în care medicii de familie din zece judeţe nu au încă serul în cabinete, iar 22 de copii neimunizaţi au murit. Ministrul Sănătăţii a blocat deocamdată cererea oamenilor de afaceri.

Nicolae Fotin, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului: Până acum au fost notificate un total de 3.800 şi ceva de doze. Dată fiind epidemia de rujeolă, am solicitat distribuitorilor ca aceste operaţiuni să nu aibă loc până nu este asigurată piaţa naţională.

Teoretic, distribuitorii pot exporta legal dozele, dar asociaţiile care reprezintă pacienţii spun că ar fi imoral în condiţiile în care 22 de copii au murit din cauza rujeolei şi niciunul nu fusese vaccinat.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor: Să nu uităm că distribuitorii au și obligații publice, în mod normal nu ar trebui să facă acest export. Ar fi imoral ca eu, pacient, să mă duc în Ungaria sau Germania să-l cumpar, când el a fost destinat pieţei românești.

Dacă vaccinul va fi luat din farmacii şi vândut în străinătate, copiii ar trebui imunizaţi cu dozele care trebuie asigurate, gratuit, de stat. Problema este că nu există de peste şase luni nicio fiolă în mai mult de zece judeţe, printre care Timiş şi Caraş-Severin, unde sunt cele mai multe cazuri de rujeolă.

Mădălina Iacob, reporter Digi24: Ministerul Sănătății a achiziționat prin procedură de urgență 115 de mii de doze de vaccin antirujeolic, care nu au ajuns încă la toți medicii de familie din țară. Iar ultima promisiune a ministrului este prima săptămână din luna mai.

În lipsa vaccinului, în România sunt cele mai multe cazuri de rujeolă din toată Europa. Aproape cinci mii din ianuarie anul trecut până acum.

Și nu este singura problemă. O lege votată miercuri de parlamentari dă voie farmaciilor să exporte medicamente angro.

Vlad Mixich, fost vicepreşedinte al ANM: Anumiţi actori din piaţa farmaceutică cumpăra în România un medicament cu 10 euro și îl vând dincolo cu 100 de euro, în Germania sau în Suedia. Medicamentele nu se produc ca pufuleţii, peste noapte, din acest motiv, pacienţii români rămân fără medicamente, atunci când o cantitate prea mare dintr-un anumit medicament este trimisă la export paralel.

Legea a ajuns la Cotroceni pentru că are nevoie de semnătura preşedintelui ca să fie aplicată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri