Indicațiile investigației PET-CT. Detaliile care nu pot fi observate prin alte metode

Data publicării:
investigatie_PET_CT_sanador Articol susținut de SANADOR

Diagnosticul avansat al afecțiunilor oncologice, mai exact stadializarea bolii și localizarea metastazelor la distanță, necesită investigații amănunțite, realizate cu tehnologii de ultimă generație. Doar în acest fel, echipa medicală poate obține toate informațiile de care au nevoie în vederea stabilirii unui plan terapeutic adecvat, personalizat în funcție de particularitățile fiecărui pacient, mai eficient și cu mai puține efecte adverse.

PET-CT este una dintre aceste investigații imagistice avansate, care oferă informații esențiale despre structura și funcționarea țesuturilor, aspecte care nu pot fi observate prin alte metode. Această procedură de medicină nucleară permite fuzionarea imaginilor obținute prin tomografie cu emisie de pozitroni (PET) cu imaginile oferite de tomografia computerizată (CT), realizându-se astfel o hartă anatomică și metabolică a zonei analizate.

Scanarea PET-CT poate fi recomandată de medicul oncolog pentru localizarea cu precizie a tumorilor, dar și pentru a observa răspândirea celulelor tumorale în organism și pentru a monitoriza răspunsul pacientului la tratamentul oncologic. Investigația poate fi indicată pentru mai multe tipuri de cancer și în anumite situații se poate realiza și gratuit, cu bilet de trimitere, dacă pacientul este asigurat CNAS.

De cele mai multe ori, examenul PET-CT este indicat pentru diagnosticul avansat și monitorizarea răspunsului terapeutic în cancerele de cap și gât, cancerul mamar, tiroidian, pulmonar, colorectal, gastric, pancreatic, uterin și ovarian, dar poate fi folosit și în alte situații.

Investigația este nedureroasă, non invazivă și presupune folosirea unei doze mici de radiații, astfel încât nu există un risc pentru pacient. Scanarea propriu-zisă durează aproximativ 30 de minute. Însă, dacă se ia în calcul pregătirea examinării, respectiv injectarea radiotrasorului și timpul de așteptare, atunci întreaga procedură se poate întinde până la 3 ore.

Radiotrasorul este o substanță care acționează similar glucozei și se acumulează în țesuturile tumorale, care au un metabolism crescut, ajutând astfel la localizarea precisă a celulelor maligne, care apar ca niște pete strălucitoare pe imagine. Radiotrasorul este eliminat rapid din organism și nu afectează în vreun fel starea de sănătate a pacientului.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții care au indicație în acest sens pot beneficia, în Departamentul de Medicină Nucleară, de investigații PET-CT (inclusiv cu decontare completă prin CNAS) realizate cu un echipament ultraperformant, Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Aparatul permite localizarea rapidă și precisă a tumorilor, astfel încât medicul poate estima corect evoluția bolii, poate modifica tratamentul oncologic, dacă va considera necesar, și poate descoperi din timp o eventuală recidivă a bolii sau formarea unor metastaze.

La SANADOR, investigațiile PET-CT sunt realizate de o echipă dedicată, formată din medici specializați în medicină nucleară, imagistică medicală, fizicieni medicali cu specializare PET-CT și asistenți medicali competenți și empatici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri