Întâlnire după 18 ani. Primul român conceput in vitro și-a cunoscut medicul

Data actualizării: Data publicării:
fertilizare

Primul copil român conceput prin fertilizare in vitro are acum 18 ani şi recent a avut ocazia să-l cunoască pe medicul din Grecia care a făcut posibilă venirea lui pe lume. Peste 40.000 de copii s-au născut cu ajutorul lui medicului Konstantinos Pantos.

Virgil are 18 ani şi e primul copil român conceput prin fertilizare in vitro. De când a aflat asta, şi-a ales cariera.

Virgil Dodeanu, elev: „Vreau să dau mai departe la medicină, am crescut cu ideea asta de când eram mic şi cel mai important om care a intrat în casă a fost doctorul cu stetoscopul şi mi-a plăcut foarte tare ideea de a ajuta oameni.”

Iar acum l-a cunoscut şi pe medicul din Grecia care i-a ajutat pe părinţii lui să-l conceapă.

Konstantinos Pantos, medic ginecolog în Grecia: „Sunt emoţionat pentru că acum 20 de ani, el a fost un embrion într-un laborator şi acum este un bărbat. Va deveni medic, aşa cum îşi doreşte, şi o să-l ajut cât pot cu asta.”

Fertilizarea in vitro nu e însă o procedură pe care şi-o permite orice familie. Ana Maria Tudor a făcut credit bancar şi a apelat la serviciile unei clinici din străinătate. După ce în România i s-a spus că nu poate rămâne însărcinată, a devenit mamă de trei ori.

Ana Maria Tudor, părinte: „Şi noi am fi vrut să beneficiem de măcar jumătate din costurile procedurii, dar am zis asta este România. Chiar dacă unele mame nu au şanse reale să aibă o sarcină, nu îmi place să se pună stereotipul nu, nu poţi să fii mamă, nu am putut să accept asta niciodată.”

Primul program de fertilizare in vitro în România a fost demarat în 2011 şi a avut o rată de succes de aproape 15 la sută.

Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății: „Anul acesta sunt disponibili 4 milioane de lei pentru procedurile de fertilizare in vitro. Dacă anul trecut banii au fost alocați pentru 300 de proceduri și s-au făcut 251, anul acesta banii sunt suficienți pentru 850 de proceduri.”

Prea puţin faţă de numărul de cereri. Ministerul Sănătăţii decontează pentru fiecare caz 6.200 de lei. Doar că, de multe ori, procedura trebuie repetată, iar pentru asta plătesc cei care îşi doresc să devină părinţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri