Medicii amenință cu greva generală în București: „Nu înțeleg, ministrul de Finanțe nu are copii, sau nu merge la spitale din România”

Data publicării:
copii la camera de garda a unui spital
Viața celor care se prezintă la Urgențe este pusă în pericol de criza de personal, adâncită de lipsa de fonduri și de angajările înghețate.

Valul de gripă și viroze a adus spitalele din București la un pas de colaps. Viața celor care se prezintă la Urgențe este pusă în pericol de criza de personal, adâncită de lipsa de fonduri și de angajările înghețate. Colegiul Medicilor din Municipiul București a lansat un apel disperat: E nevoie de 900 de medici și de deblocarea urgentă a posturilor. Nevoie este și de asistente. La Spitalul Victor Gomoiu din capitală, o singură asistentă se ocupă de sute de pacienți, iar la Camera de Gardă, situația este critică tot din lipsă de personal. Digi24 a discutat despre această criză cu Maria Enescu, managerul spitalului de Copii Victor Gomoiu.

Maria Enescu: Greva era iminentă. Spitalele duc o lipsă acută de personal. Eu zic că și medici sunt puțini, în multe spitale personalul medical este deficitar, dar cea mai acută lipsă este de asistenți și personal mediu și auxiliar.

În spitalul nostru, din ultimele calcule pe care le-am făcut, pe care trebuie să le predăm la Ministerul Dezvoltării pentru deblocarea posturilor, la nivelul unității sanitare Gomoiu, este necesar un număr de 152 de posturi, în total - infirmiere, asistente medicale, medici, personal auxiliar.

Noi ne-am confruntat cu o problemă foarte, foarte mare la camera de gardă, deoarece sporurile în spitalele de pediatrie sunt foarte mici, iar personalul migrează spre privat. Posturile fiind blocate, ne-am trezit în această situație. După cum știți, am mai declarat, personalul medical, medicii, șefii de secție au făcut un apel disperat la mine, să închidem camera de gardă de la ora 19:00 până a doua zi dimineață.

După părerea mea asta ar fi fost o crimă în perioada asta, cu atâtea viroze și atâtea cazuri complicate.

Noi nu suntem un spital de urgență, dar adresabilitatea către spitalul nostru este similară unui spital de urgență. Sunt, de la 120 de pacienți în 24 de ore, până la 220, 225, 230 de pacienți care vin la noi.

Posturile nu au fost deblocate din cauza Ministerului de Finanțe. Am înțeles că Ministerul de Finanțe a considerat că nu este cazul să se deblocheze aceste posturi. Am depus memorandum în luna mai, iar răspunsul de la dânșii a venit în luna decembrie, că avizul este negativ.

Se face economie pe sănătatea noastră. Dacă domnul ministru de Finanțe a considerat că posturile în Sănătate nu sunt o prioritate națională, înseamnă că... nu știu ce să zic... dânsul nu are copii, sau nu se adresează sistemului sanitar din România. Mi-e greu să înțeleg lucrurile astea.

Sincer, mi-e greu să înțeleg, pentru că ți se rupe sufletul când vezi la camera de gardă că pacienții așteaptă din cauza faptului să avem două asistente la camera de gardă, 4, 5 medici, fiecare cabinet este ocupat, copiii necesită foarte mare atenție, părinții au devenit disperați.

Sunt foarte multe de discutat. Din ce am înțeles, ce am mai citit în presă, domnul prim-ministru ne-a asigurat că săptămâna viitoare, prin memorandum, o să se deblocheze aceste posturi. Așteptăm.

Șeful SANITAS București anunță grevă generală în luna februarie

Șeful SANITAS București anunță grevă generală în spitalele din București, în luna februarie. Declarația a fost făcută de Viorel Hușanu pentru Agerpres.

Medicii cer deblocarea a mii de posturi din sistemul medical: „Există un risc major de a greși. Suntem epuizați de la începutul anului până acum”, a declarat liderul SANITAS.

„Cele 19 spitale din subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti au nevoie urgentă de deblocarea posturilor, pentru că nu mai are cine lucra în aceste spitale. La nivel naţional ar fi nevoie de 30 de mii de posturi. Guvernul a promis că va debloca 14 mii de posturi în 2023, nu s-a întâmplat acest lucru, au fost deblocate doar 4 mii de posturi.(…) Noi suntem în perioada de strângere de semnături pentru greva generală, în Bucureşti. În luna februarie vom face mişcări de protest, până la această grevă generală”, a declarat Viorel Huşanu, preşedintele Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri