Mesajul unui medic care s-a vaccinat: „O vorbă din bătrâni spune că anumite trenuri nu trec decât o dată prin gara lor”

Data actualizării: Data publicării:
sorin petrea
Dr. Sorin Petrea de la Institutul Matei Balș se declară ușurat că a putut face vaccinul anti-COVID Foto: captură video

Campania de vaccinare în România intră în a treia zi, după ce peste 2.000 de cadre medicale s-au vaccinat în primele două zile, iar astăzi este așteptată să sosească în țară a doua tranșă - mult mai consistentă - de vaccinuri de la Pfizer-BioNTech. Între timp, autoritățile au lansat platforma pentru înscriere la vaccinare, dar deocamdată ea se adresează persoanelor care sunt cuprinse în prima fază a campaniei: cele care își desfășoară activitatea în domeniile sănătății și social, fie că este vorba despre sistemul public sau de cel privat.

Doctorul Cătălin Apostolescu este primul medic din România care s-a vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2. El era de gardă la Institutul Matei Balș atunci când a fost adus primul pacient diagnosticat cu noul coronavirus de la noi din țară.

„Viața este o sumă de riscuri pe care ni le asumăm, pe care le controlăm și pe care le depășim. Și că dacă punem în balanță riscurile și beneficiile pe care ni le aduce acest vaccin, balanța înclină covârșitor de mult în partea beneficiilor”, spune dr. Cătălin Apostolescu - medic primar infecționist.

Dr. Sorin Petrea: „Voi scăpa de grija de a face boala”

Medicul Sorin Petrea a fost cel de-al cincilea român care s-a vaccinat anti-COVID. Este cel mai în vârstă angajat al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș și este coodonatorul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus în acest spital.

„O vorbă din bătrâni spune că anumite trenuri nu trec decât o dată prin gara lor și să nu stea pe gânduri când o lume întreagă medicală se vaccinează. Asta înseamnă că doctorii știu ce fac”, le spune dr. Sorin Petrea celor care încă șovăie în privința vaccinului. 

„A însemnat o scăpare de o mare grijă pentru că mi-am spus dacă mă vaccinez și am apucat să mă vaccinez, ceea ce nu speram că se va ajunge la vaccinare atât de repede, voi scăpa de grija de a face boala, care pentru o persoană mai în vârstă înseamnă sigur o evoluție mai nefastă, ba chiar fatală”, mărturisește dr. Sorin Petrea.

Sunt mesajele a doi dintre doctorii care văd zilnic manifestările greu de descris ale bolii COVID-19.

Dr. Cătălin Apostolescu recunoaște că i-a fost teamă de această boală, dar spune că a fost o teamă controlată. „A fost acea teamă care te învață să fii atent, să fii precaut, să își dezvolți anumite proceduri de lucru în așa fel încât totul să fie în siguranță. Știam că va veni COVID-ul și în România și din acest motiv de o lună, o lună și jumătate noi ne pregăteam deja”, explică medicul.

Vaccinarea în sine nu este cu nimic diferită față de una clasică.

După vaccinarea anti-COVID, ca măsură suplimentară de precauție, persoana vaccinată nu pleacă imediat, ci mai este supravegheată preț de un sfert de oră. Și asta ca să se poată interveni rapid în cazul în care apar reacții adverse puternice. Până acum însă, pe teritoriul României nu a fost semnalată nicio astfel de reacție adversă severă.

După vaccinare, fiecare cadrul medical primește o adeverință. Pe această foaie sunt trecute nu doar date personale ale medicului, ci și informații despre seria vaccinului care a fost administrat.

Dezinformarea, la cote aberante: „cipul” din vaccin este... meloman

Autoritățile își propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă a campaniei, adică să vaccineze peste jumătate de milion de cadre medicale. Iar în jumătate de an, ținta este să atingă un grad de imunizare de peste 60 la sută din populație.

Deocamdată, n-au trecut decât două zile din campania de vaccinare. Cu toate acestea, netul e deja invadat de minciuni. Una dintre ele merită atenție specială: ar demonstra că în vaccin este un cip! Mai mult, este prezentată și o schemă.

Electroniștii pot să râdă în voie. Schema „implantării cipului” prin vaccin este, de fapt, pentru un circuit cu tranzistori pentru chitară bass! Morala: aveți grijă să vă informați doar din surse credibile!

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”