Ministrul Sănătății: Eliminăm politica de partid din spitale

Data actualizării: Data publicării:
original_spf_2698

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care prevede atât deschiderea funcțiilor de manager în spitale pentru toți cei care au competențe, cât și faptul că managerii de spitale nu mai pot deține funcții în partide politice, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, într-o conferință de presă.

original_spf_2698

„Această ordonanță este despre două lucruri. Unu, este despre deschiderea funcțiilor de manager în spitale pentru toți cei care au competențe. Doi, nu mai vrem politică de partid în spitale. E motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot, începând de astăzi, deține funcții de conducere, administrare sau control în cadrul niciunui partid politic”, a spus Vlad Voiculescu.

„Cazurile în care ești în același timp și un chirurg bun, și un profesor bun, și un cercetător bun și manager bun nu sunt chiar atât de frecvente cum credeam”, a precizat ministrul.

De asemenea, potrivit ministrului Sănătăţii, managerul va avea un program fix, în care nu îşi poate părăsi postul. Astfel, programul managerului se desfăşoară între orele 8.00 şi 16.00, iar „orice activitate medicală, didactică, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică poate fi exercitată doar în afara acestui interval”.

„Nu mai vrem politica de partide în spitale. Nu doresc spitale conduse în funcție de niciun interes politic, am avut destul asta în ultimii 25 de ani în toată țara”, a mai spus el.

Vlad Voiculescu a anunțat și că va fi pregătit un ordin de ministru prin care reprezentantul pacienților va face parte din comisia de concurs pentru ocuparea postului de manager.

Acest ordin de ministru va fi gata săptămâna viitoare, a preciat Voiculescu.

„Conducerea de spital, la fel la orice altă conducere a unei unități, îți ocupă foarte mult timp, așa că nu e OK să mai ai 3-4 alte meserii pe lângă. Există cazuri în care ziua de lucru a unei persoane cu funcții de conducere ajunge la 48 de ore. Și director de spital, chirurg, cercetător”, a subliniat ministrul Sănătății.

Ministrul a mai anunțat că, în cazul în care managerii care dețin societăți comerciale, acestea nu vor putea să aibă relații cu spitalele.

„Pas important” în combaterea nepotismului

Vlad Voiculescu a mai spus că a făcut „un pas important” și pentru combatarea nepotismului din spitale prin extinderea conflictului de interese prevăzut de legea 95/2006.

„Pentru a asigura o conducere cât mai profesionistă a spitalelor, au fost extinse și incompatibilitățile pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil şi,  în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri). Astfel, aceste funcții devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control la nivelul partidelor politice sau al societăţilor comerciale”, precizează Guvernul într-un comunicat.

Astfel, potrivit Guvernului, este interzisă „deţinerea de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager; alte situaţii în care managerul, soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager.”

Alte măsuri adoptat în această OUG prevăd „un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanțare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului”.

„O eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul”, punctează Executivul.

În ceea ce privește concursul pentru șefii de secții, Guvernul arată că „aceasta reprezintă metoda cea mai obiectivă şi transparentă pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor funcţii.”

Potrivit actului normativ, condițiile de exercitare a activităților de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului sănătății și prin contractul de management.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri