Numărul de cazuri de tuberculoză și HIV va crește în regiune ca urmare a războiului din Ucraina (experți)

Data publicării:
tuberculoza
„Ne aşteptăm ca acest conflict să aibă un impact semnificativ asupra ratelor de tuberculoză şi HIV în Ucraina şi în întreaga regiune”, a declarat directorul fondului Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei. Foto: Profimedia Images

Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei a avertizat că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de tuberculoză şi HIV în Ucraina ca urmare a războiului, relatează luni dpa.

„Este prea devreme pentru a evalua cu exactitate consecinţele pe termen lung ale războiului, dar ne aşteptăm ca acest conflict să aibă un impact semnificativ asupra ratelor de tuberculoză şi HIV în Ucraina şi în întreaga regiune”, a declarat directorul fondului, Peters Sands, pentru organizaţia mass-media germană RND.

„Mişcările importante de refugiaţi, care trăiesc în adăposturi înghesuite, şi întreruperea serviciilor medicale favorizează răspândirea bolilor infecţioase”, a adăugat Sands.

În Ucraina trăiesc circa 260.000 de persoane cu HIV, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Conform Agenţiei germane de control al bolilor, Institutul Robert Koch, în 2022 Ucraina avea una dintre cele mai mari incidenţe de tuberculoză din Europa.

Ucraina se numără, de asemenea, printre ţările cu cele mai mari niveluri de tuberculoză multi-rezistentă la medicamente - o variantă a bolii împotriva căreia medicaţia standard nu mai are efect, conform Agerpres.

În plus, Sands şi-a exprimat îngrijorarea faţă de capacitatea redusă a Ucrainei de a oferi asistenţă medicală cetăţenilor săi.

„Peste 150 de unităţi sanitare au fost avariate sau distruse, personal medical şi pacienţi au fost strămutaţi, răniţi sau ucişi”, a spus el, adăugând că mulţi oameni nu mai au acces la asistenţă medicală, iar programele de prevenire şi tratament au fost întrerupte.

„Pentru bolnavii de tuberculoză şi persoanele cu HIV, această situaţie le pune viaţa în pericol, deoarece aceste persoane se bazează pe medicaţie continuă”, a avertizat Sands.

„Susţinem cu tărie înfiinţarea unui coridor umanitar protejat astfel încât proviziile medicale să poată fi livrate şi oamenii care doresc să părăsească zona de conflict să poată face acest lucru”, a mai spus el.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri