Video Exclusiv Condiții oribile în unele policlinici din România. Pacienți: Suntem foarte umiliți. E perfecțiunea mizeriei oriunde te-ai uita

Carla Tănasie Data actualizării: Data publicării:
Imagine din holul unei policlinici mizerabile.
Peste jumătate dintre spitalele din România sunt mai vechi de 60 de ani. Caputră Digi24

Avem în continuare condiții mizere în unele policlinici și ambulatorii din România. Pacienții spun că se simt umiliți, iar medicii încearcă să ignore condițiile în care lucrează, pentru că altfel ar pleca din țară. Exact asta îi îndeamnă să facă șeful unui consiliu județean, care are în administrare o astfel de policlinică. Cine nu e mulțumit, să plece, spune oficialul! La „Pacient în România” vedeți condițiile de neimaginat din anumite unități medicale.

Policlinica din Drobeta-Turnu Severin

Bărbat: Nu mi-am închipuit că într-un spital unde trebuie să fie igienă se poate demonstra mizeria,. E perfecțiunea mizeriei, oriunde te-ai uita.

O descriere deloc exagerată pe care un bărbat a făcut-o Policlinicii Vechi din Drobeta-Turnu Severin. A venit cu soția la un consult neurologic și este uluit de ce vede.

Bărbat: Ca după războiul de la Putin cu Zelenski. Eu, ca om sănătos... ca o lovitură... nu știu... n-am cuvinte.
Pacient: Nu credeam că există așa ceva în 2022. Clădirea arată dezastru. Nu aș mai vrea să vin nici ca pacient, nici ca vizitator, nu-i bine. Cineva ar trebui să ia măsuri.

Clădirea aparține Consiliului Județean Mehedinți, însă unele spații au fost vândute sau închiriate către medici. În cabinete au mai fost făcute renovări, dar aproape că nu se văd. Tavanele sunt distruse, în clădire plouă, iar pereții arată ca într-un imobil părăsit. Aici își desfășoară activitatea de foarte mulți ani Comisia Casei de Pensii, medici de familie, medici stomatologi, un centru RMN, comisia pentru persoane adulte cu handicap, centrul de sănătate mintală, medicina legală, un dispensar TBC, cabinete de pneumologie și balneo-fizioterapie, dar și laboratoarele direcției de sănătate publică. Vi s-a părut lungă enumerarea? E prea scurtă față de lista problemelor din această instituție medicală.

Miruna Constantin, director executiv DSP: Problemele nu sunt în cabinete, problemele sunt în spațiul comun, pe casa scării și pe holuri.

O parte din cabinetele care funcționează acum în policlinică au fost mutate din spitalul județean, care este în renovare. De altfel, autoritățile spun că nu mai au bani să reabiliteze policlinica, pentru că investesc în spital. E prima dată când intră în reparații de când a fost construit. Adică acum 38 de ani.

„La momentul actual, Consiliul Județean Mehedinți derulează proiecte de investiții, atât la clădirea principală a Spitalului Județean de Urgență din Drobeta-Turnu Severin, cât și la secțiile exterioare, tocmai pentru că îmi doresc ca pacienții mehedințeni să fie tratați în condiții cât mai bune”, ne-a transmis președintele Consiliului județean Mehedinți.

Elena Burloi, director Îngrijiri Medicale Spitalul Județean: Ne cerem scuze pentru aceste condiții, dar pe de altă parte trebuie să ținem cont că din 2018, spitalul nostru derulează patru proiecte de investiții, și am fost nevoiți să relocăm o parte din cabinete acolo.

Policlinica din Slatina

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Situație similară celei din Mehedinși este și în Olt. Mă aflu într-o policlinică din Slatina, în care pur și simplu nu îți vine să intri. Ne întâmpină acest afiș cu DSP Olt. Practic, angajații de aici ar trebui să dea avizele pentru toate cabintele care funcționează în acest spațiu. Un spațiu vechi de peste 50 de ani, și nerenovat tot de atunci, dacă ne uităm la cum arată pereții. Faianța vedem că a picat, iar impactul vizual cel mai mare este cu aceste canapele, pe care pacienții, teoretic, ar trebui să stea să aștepte.

În Policlinica din Slatina au cabinete 7 medici de familie, Direcția de Sănătate Publică, dar și Casa de Pensii. În interior, fiecare a renovat cum a putut, dar holurile sunt ca dintr-un film de groază, la care se uită zecile de pacienți care vin aici zilnic.

Leonard Uță, medic de familie: Clădirea e veche, construită cred că în anii 70, investiții nu cred că s-au făcut în toată perioada asta. Pe noi ne-ar interesa ca proprietarul, Consiliul Județean, să reabiliteze clădirea.

La dorințele medicilor, președintele Consiliului județean Olt vine cu un răspuns dezarmant!

Marius Oprescu, președintele CJ Olt: Medicilor de familie, dacă nu le convine pot să meargă și în altă parte, să știți. Acolo nu-i o policlinică. Sunt niște spații destinate unor acte adiționale actului medical.

Pacientă: Suntem umiliți. Suntem foarte umiliți!
Pacientă: Îmi e și frică, să nu iau vreun microb, vă spun sincer, îmi e frică. Asta îmi mai trebuie. Eu am poliartrită reumatoidă și imunitatea e scăzută. Nici nu pun mâna pe nimic.
Pacient: O mizerie totală această policlinică. Intrăm cu copiii, și ieșim cu ei mai bolnavi decât sunt.

Clădirea este a Consiliului Județean Olt și nu sunt șanse să fie reparată curând, pentru că ar costa prea mult - 15 milioane de lei.

Marius Oprescu, președintele CJ Olt: Noi avem un plan, un studiu de fezabilitate făcut pentru modernizarea acelei clădiri, din păcate nu am găsit fonduri europene pentru ea. Suma este foarte mare, pentru că este o clădire foarte veche, construită înainte de anul 1977.

Leonard Uță, medic de familie: Cuvântul cheie este adaptarea la condițiile acestea.
Asistentă, Serviciul de Medicină Legală: Încerc să ignor, încerc să mă gandesc că aici e serviciul unde vin să câștig traiul de zi cu zi.

În România sunt 4 policlinici, 39 de ambulatorii de specialitate și 344 de ambulatorii integrate spitalelor.

Pentru cele care ar avea nevoie de reparații urgente, autoritățile locale spun că nu au bani. O șansă ar fi să intre în PNRR, dar nu toate, pentru că legea spune că reabilitarea poate fi făcută doar dacă dacă spațiile sunt în totalitate ale aceluiași proprietar. Peste 80 de milioane de lei sunt la dispoziție pentru cele care îndeplinesc condițiile de eligibilitate și pot primi finanțare cel puțin 30 de astfel de unități medicale.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri