Video Din aberațiile sistemului românesc de sănătate: spitalul de copii unde holul de 1 metru a bătut aparatura ultramodernă

Carla Tănasie Data publicării:
hol foarte stramt din spitalul de pediatrie ploiesti
Construit acum 70 de ani, Spitalul de Pediatrie din Ploiești nu are spațiu suficient pentru pacienți și aparatură Foto: captură video Digi24

Azi, la „Pacient în România”, vorbim despre condițiile în care sunt tratați copiii în unele spitale de stat. La un spital de pediatrie din România am întâlnit o situație parcă desprinsă din medicina secolului trecut. Doctorii spun că tratează copiii după... simțul clinic, pentru că nu au aparatura necesară. Culmea este că nu banii sunt cauza, ci faptul că în clădire pur si simplu nu există un loc unde să fie amplasate. Se întâmplă în Ploiești. Acolo, holul de la unitatea de primiri urgențe are doar un metru lățime, unde se înghesuie părinți și copii, care uneori așteaptă ore în șir să fie consultați. 

„Avem mare nevoie de o sală de așteptare generoasă, în care copiii să fie primiți mai uman”, recunoaște managerul spitalului.

„Groaznic, greu, foarte înghesuit”, spune o mamă care așteaptă.

„Este limita suportabilității”, admite managerul.

Hol de așteptare de 1 metru

Holul pe care așteaptă pacienții are 1 metru. Nu ai loc nici măcar să întinzi mâinile, iar ca medicii să treacă pe aici cu o targă nici nu poate fi vorba.  Suntem la un spital pentru copii aflat la 60 de km de capitala României. Nu unul dintr-un oraș mic, ci unul la care ajung 40.000 de copii în fiecare an. La Spitalul de Pediatrie din Ploiești, atât pacienții, cât și medicii spun că au ajuns la limita suportabilității. Tratarea micilor pacienți a ajuns un calvar din cauza condițiilor.

„Spațiul este foarte mic, foarte îngust. Vin copiii din tot județul Prahova. Noi am încercat să venim și aseară și era mega-aglomerat. Am început să ne obișnuim cu starea aceasta care nu este normală”, spune mama unui mic pacient. 

„Este foarte mare aglomerația. Holurile sunt foarte mici, spațiul de așteptare este inexistent, practic, și toată structura necesită renovare”, confirmă managerul spitalului, Anca Miu. 

„Facem eforturi supraomenești”

Clădirea a fost construită în urmă cu 70 de ani și ultima renovare a compartimentului de primiri urgențe a fost făcută în urmă cu 15 ani. Conducerea spitalului spune că acum caută donații să repare măcar unitatea de primiri urgențe și să încerce să lărgească holul unde pacienții așteaptă înghesuiți.

„Spațiul e destul de impropriu pentru volumul de prezentări din județ. E nevoie ca să aibă și ei cât de cât confort”, spune Valentina Raicu, medic pediatru.

„Facem eforturi supraomenești ca să facem lucrurile corect, eforturi ca să îndeplinim toate normele sanitare, câteodată normele de protecție radiologică și de umanitate. Le facem, nu știu dacă se văd, dar noi le facem”, dă asigurări managerul Anca Miu.

Fără aparatură de bază, din cauza spațiului

Tot din lipsa spațiului, spitalul nu are nici aparatură de bază. Managerul spune că ar putea face rost de bani să le cumpere, din donații, dar nu există niciun loc în tot spitalul unde să le instaleze. Nu există computer tomograf și nici RMN, așa că pentru analize amănunțite copiii sunt trimiși la Spitalul Județean.

Și atunci intervine întrebarea, cum sunt tratate aici cazurile de urgență?

 

„Medical, noi ar trebui să funcționăm după niște protocoale și dacă protocolul spune că la orice traumatism faci CT. Nu avem nimic. Decât radiologia clasică. Pentru că nu avem unde să le amplasăm”, explică managerul Spitalului de Pediatrie Ploiești.

Micii pacienți, epuizați de așteptare

Fără suficient spațiu, fără aparatură, Spitalul de Pediatrie Ploiești nu stă bine nici la capitolul medici. Sunt prea mulți pacienți, iar personalul medical abia face față solicitărilor. La Ploiești vin copii și din zonele limitrofe, unde nu sunt pediatri, și sunt zile în care copiii și părinții așteaptă cu orele până când sunt consultați.

„Foarte multă frustrare, până intrăm, deja Victoria e epuizată, dar asta e situația”, spune resemnată mama unei micuțe paciente.

„Sunt aproape constant peste 150 de prezentări pe zi. Și atunci cum să faci față, să și consulți, să și gândești, să și mulțumești pacientul și aparținătorii...”, spune Valentina Raicu, medic pediatru.

„....să fii empatic, să comunici... Nu mai poți!” o completează managerul Anca Miu.

În Europa, saloanele la pediatrie sunt mama și copilul

„Avem saloane de 5-6 paturi. În Europa, acum saloanele sunt, la pediatrie, mama și copilul! Atât. Nu există doi copii în același salon”, mai spune managerul.

La Spitalul de Pediatrie Ploiești vin anual 40.000 de copii cu probleme de sănătate. 65 la sută dintre ei sunt din mediul rural, dar și din județele limitrofe.

Spitalul de Pediatrie Ploiești este în administrarea Primăriei. Conducerea spitalului spune că a cerut bani, dar au fost dați pentru urgențe, nu pentru infrastructură.

„Medicina nu se poate face într-un spital prost, vechi, fără aparatură. Am trăit vremuri - sunt aici din 2003 - în care nu aveam instrumentar chirurgical”, dezvăluie managerul Anca Miu.

Cazul Ploiești nu este unul izolat. În toată țara, infrastructura spitalelor de pediatrie este la pământ. Multe dintre ele nu au nici măcar băi suficiente, tot din lipsă de spațiu. În România, sunt 12 spitale de pediatrie, 118 secții și 112 compartimente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri