România, la un pas de o dublă epidemie. „Dacă gripa evoluează în ritmul ăsta, ne așteptăm ca INSP să declare epidemie”

Carla Tănasie Data publicării:
gripa
România se pregătește să declare epidemie de gripă.. Foto: Guliver/GettyImages

În plină criză cu proteste și amenințări în sistemul medical, România este la un pas de a avea o dublă epidemie: de rujeolă, deja declarată, şi în curând de gripă, atrag atenţia medicii. Sunt deja zeci de decese înregistrate din cauza ambelor boli, iar spitalele sunt copleşite. Am ajuns aici pentru că fugim de vaccinuri, deși s-au dovedit cea mai eficientă terapie pentru a evita formele severe ale unei boli. Într-un nou episod „Pacient în România”, vedem cât de copleșitoare este situația la camerele gardă.

„Chiar avem copii în camera de gardă care așteaptă. Nu am niciun loc liber în secție, aștept să mai externăm acum la prânz, dar se vor ocupa imediat”, spune medicul Gheorghita Jugulete de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. 

„Ni se întâmplă la pacienți prezentați în cursul nopții să trebuiască să rămână camera de gardă până a 2-a zi”, spune și dr. Cătălin Apostolescu. 

Cine ajunge în această perioadă la camerele de gardă ales spitalelor are senzația că se află în sala de așteptare a unei gări imense. Doar că vorbim despre oameni bolnavi, care ajung la urgență cu forme severe ale unor boli care ar putea fi duse pe picioare dacă pacienții ar fi fost vaccinați. Într-o singură zi, și 300 de bolnavi cu gripă sau rujeolă ajung la spital.

„99% din cei care se prezintă cu gripă sunt nevaccinați. Nu m-am gândit, nu am avut timp până la eu nu ma vaccinez, că eu nu cred în vaccin. Avem tot spectrul de opinii”, spune medicul Cătălin Apostolescu. 

De la Institutul Matei Balș mergem la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului. Camera de gardă este și aici un furnicar, plină de copii bolnavi și părinți speriați.

În camera de gardă sunt inclusiv copii nou-născuţi. Unul dintre ei este în stare gravă. Personalul medical face tot posibilul să îl ajute

„Avem și o groază de sugari aici. Au împrumutat de la frații lor care se duc la grădiniță, pentru că, din păcate, avem niște probleme cu mâinile. Nu ne mai spălăm că nu ne mai e frică ca în pandemie. Dar cei care vin sunt în marea lor majoritate bolnavi sever și avem, în principiu, cam o treime din testele făcute de gripă sunt pozitive. Am avut câte 30-40 de cazuri pozitive în fiecare zi și care necesită internare”, spune medicul Mihai Craiu.

„Vaccinul este regele neîncoronat al medicinei”

Statistica oficială confirmă cât de gravă este situația: 22 de decese din cauza gripei şi 4 din cauza rujeolei. În doar 7 zile au fost peste 100 de mii de infecţii respiratorii. Ce urmează? Cel mai probabil, o epidemie de gripă, spun medicii.

„Dacă evoluează în ritmul acesta, e posibil ca săptămâna viitoare INSP sa declare epidemie de gripă”, spune medicul Cătălin Apostolescu. 

Gripa și rujeola sunt boli care se manifestă cu forme ușoare dacă pacientul este vaccinat, spun medicii. Mai ales în cazul celor vulnerabili: copii, bătrâni și pacienți cu boli cronice.

„În ceea ce privește vaccinul antigripal, principalul mit urban e legat de ineficiență. Spun, dar eu știu pe cineva care s-a vaccinat antigripal și totuși a făcut boala. Trebuie spus că vaccinul antigripal nu este ca să prevină infectarea cu gripă și este ca să producă celor vulnerabili o plasă de siguranță, ca să nu apară complicație amenințătoare de viață. E posibil ca o persoană nevaccinată să ajungă în 3 zile în secția terapie intensivă”, susține doctorul Mihai Craiu.

„Vaccinul este regele neîncoronat al medicinei. Este cel mai eficient și cel mai sigur mijloc terapeutic pe care l-a avut vreodată medicina umană la îndemână, iar în ceea ce privește gripa și rujeola, valoarea lor este incontestabilă”, atrage atenția medicul Cătălin Apostolescu.

Ca de altfel și valoarea vaccinului anti-covid. Date recente publicate de Organizația Mondială a Sănătății arată că serurile împotriva Covid-19 au salvat cel puțin 1,4 milioane de vieți în Europa.

Rata de vaccinare în România a scăzut în ultimii 10 ani și a ajuns între 70 și 80 %. Extrem de puțin, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rata de vaccinare pentru a controla bolile trebuie să fie de cel puțin 90%. Fără informații complete și speriați de teorii ale conspirației, oamenii sunt reticenți când vine vorba de vaccinuri.

„Pe de altă parte, nu am văzut nici din partea autorităților un mesaj ferm vizavi de oportunitatea vaccinării”, spune Adrian Pană, expert în sănătate publică.

Pentru a face față crizei generate de avalanșa de cazuri de gripă și rujeolă, spitalele au impus restricții de acces vizitatorilor.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri