Peste o sută de medicamente, inclusiv vaccinuri, în pericol de dispariție din România

Data publicării:
pastile antibiotice

Medicamente considerate esenţiale riscă să dispară din România. Avertismentul vine din partea producătorilor, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că vrea să ieftinescă, dintr-o dată, cu 35%, terapiile care ies de sub patent. Asociaţiile de pacienţi se tem că asta înseamnă punerea în pericol a tratamentelor pentru cardiaci şi bolnavii de cancer, relatează Digi24.

Ieftinirea cu 35% a medicamentelor ieşite de sub patent e una din măsurile prevăzute în Programul de Guvernare. Măsură care însă ar putea avea efecte nedorite.

Sunt riscuri de dispariţia unor medicamente de pe piaţă, riscuri de discontinuitate şi de dificultate pentru pacienţi în a-şi asigura aceste medicamente. Sunt medicamnete din sfera cardiologiei, din sfera medicaţiei sistemului nervos central, musculos scheletic, respirator, nu mai vorbesc de produsele pentru oncologie”, spune Dan Zaharescu, preşedintele ARPIM.

În total, peste o sută de medicamente, inclusiv vaccinuri, ar putea dispărea din farmacii, avertizează producătorii.

Pune obstacol în ceea ce priveşte stocul de vaccinuri pentru România. Dacă această hotărâre rămâne neschimbată, în mod inevitabil, preţul de achiziţie va fi împins la un nivel minim în România, iar producătorii de vaccin nu vor mai putea susţine costul”, afirmă Ana Măiță, fondatoare a asociației Mame pentru Mame.

Eu prevăd o lipsă acută de medicamente dacă se introduce această măsură fără a se face un studiu de impact, fără a se lua măsuri de continuitate a tratamentelor pacienţilor această măsură populistă ne va duce în pragul disperării”, spune Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Ministrul Sănătăţii spunea încă de acum două săptămâni că, în continuare, caută soluţii pentru a pune în aplicare regelementările legale, fără ca pacienţii să fie afectaţi.

Nu este interesul meu să ieftinim și nu este nici al Guvernului să le ieftinim și să dispară de pe piață, să plece la export paralel”, afirmă Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Pe pagina www.lipsamedicamente.ro, creată special de autorităţi, sunt deja 200 sesizări.

Lipsesc medicamente care sunt absolut necesare şi mai rău decât atât, dincolo orice reglementare de preţ, trebuie să ştim că principalul scop al oricărei politici a medicamentului în România trebuie să fie accesul la medicamente”, afirmă Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Proiectul e în dezbatere publică până pe 1 martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri