Primul caz de West Nile confirmat în acest sezon în România

Data publicării:
fata deranjata de o intepatura de tantar
Primul caz de infecție cu West Nile din România a fost confirmat în 2021 la o femeie din județul Olt Foto: Guliver/GettyImages

Primul caz de infectare cu virusul West Nile, transmis de țânțari, din acest sezon în România a fost confirmat la o femeie de 48 de ani din județul Olt. Cazul a fost anunțat de DSP Olt, care l-a raportat și la Institutul Național de Sănătate Publică.

Luna trecută, Institutul Cantacuzino confirmase prezența țânțarilor-tigru, care transmit virusul West Nile, și în București, iar Primăria a transmis că va intensifica tratamentele anti-țânțari. 

Această boală se poate manifesta și prin forme severe, cum sunt meningita sau encefalita.

În 2019, în România s-au înregistrat zeci de cazuri de infecție cu West Nile și au fost și câteva decese.

În 2018, în România s-au înregistrat 36 de decese la nivelul întregii țări din cauza virusului West Nile. Europa s-a confruntat în acel an cu un număr extrem de mare de îmbolnăviri cu virusul West Nile. De la începutul lui 2018 până pe 6 septembrie au fost înregistrate peste 1.000 de cazuri: aproape 800 în ţări membre UE şi alte 314 în state care nu fac parte din blocul comunitar.

Citiți și:  Invazie de țânțari în România. Cât de periculoși sunt și cum să vă protejați

În anul 1996, România s-a confruntat cu cea mai severă epidemie de meningită West Nile din Europa. Oficial, s-au înregistrat atunci peste 300 de cazuri.

Cum acționează virusul West Nile

Virusul West Nile poate provoca boli grave, unele chiar mortale. Pentru ca infecţia să se răspândească la om este suficientă o singură înţepătură a unui ţânţar deja infectat. În final, sistemul nervos al pacientului va avea de suferit. Se inflamează mai exact meningele, învelişul creierului. Dacă primeşte tratament în timp util, persoana infectată nu va rămâne cu niciun fel de sechele. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii.

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă atunci când infecţia se instalează trebuie să fiţi foarte atenţi, pentru că boala debutează cu simptomele unei gripe, adică febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar chiar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoane ori oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Citiți și: Simptomele infecției cu virusul West Nile, care apar la 1 din 5 cazuri. Cine sunt persoanele care pot dezvolta forme foarte grave

Cum arată țânțarul tigru

Țânțarul tigru asiatic, prin înțepătura căruia se transmite virusul West Nile, este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa.

tantar tigru
Virusul West Nile se transmite prin înțepătura țânțarului tigru asiatic Foto: Guliver/GettyImages

Această specie este considerată ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invazivă și, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.

Potrivit specialiștilor, deși este de talie mică (0,5 cm), țânțarul tigru asiatic este foarte agresiv și nu este deranjat de căldură sau lumină, având activitate diurnă. Perioada de activitate a acestei specii este iunie – octombrie, cu un maxim al densității în lunile august – septembrie, în care sunt necesare măsuri suplimentare de protecție.

Pentru a vă feri de țânțari, purtaţi îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, mai ales când mergeţi în parcuri, folosiţi spray-uri împotriva insectelor, montaţi plase de protecţie la ferestre şi nu depozitaţi gunoiul menajer în casă.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Anamaria Ferentz, cerută în căsătorie de iubitul american. Bărbatul are 7 copii și e cu 11 ani mai mare decât...
Pro FM
Elena s-a reinventat după divorțul de CRBL. Fosta soție a artistului, imagini virale pe TikTok: „Viață nouă...
Film Now
„Bridget Jones” s-a întors! Primele imagini din noul film cu Renée Zellweger, surprinse pe platourile din...
Adevarul
Ce conținea tezaurul românesc trimis la ruși. Țara în care ar fi trebuit să ajungă inițial și cine a hotărât...
Newsweek
Dinu Manolache, actorul care și-a presimțit moartea, se stinge la 43 ani. A iubit o colegă de scenă
Digi FM
Carmina, fiica lui Liviu Vârciu, dezvăluiri despre cum i-a afectat viața celebritatea tatălui: „Vreau ca...
Digi World
Alimentele pe care ar trebui să le eviți pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești...
Film Now
Debut „excelent”, pe locul 1, în box office-ul nord-american. Filmul care livrează unul dintre cele mai bune...