Rata de infectare în Capitală a depășit 7 la mia de locuitori, dar bucureștenii sunt relaxați. Fără mască în STB, piețe, mall-uri

Data actualizării: Data publicării:
masca strada
Oameni care nu poartă corect masca de protecție.

Rata de infectare în București a depășit 7 la mia de locuitori, însă reprezentanții HoReCa vor restaurante deschise până la ora 1 de Crăciun și de Revelion. Măsura nu poate fi luată la nivel local, așa că se anunță discuții cu Guvernul în acest scop. Între timp, populația este relaxată după 9 luni de pandemie. În transportul în comun, mall-uri și piețe, oamenii nu poartă masca și nu respectă regulile de protecție de COVID-19.

Atenţionările de la difuzoarele mall-ului nu i-au oprit pe cumpărători să stea fără mască sau să o poarte greşit.

Clienţii mall-ului scapă cu atenţionări

Angajații companiei de pază restricționează accesul în interior în funcție de purtarea corespunzătoare a măștii și atenționează persoanele care au intrat deja și nu respectă legislația în vigoare.(...) În cazul angajaților magazinelor, în cazul în care se observă abateri repetate și nu singulare, este notificat și în scris angajatorul, care poate fi penalizat conform regulamentului intern de funcționare. (Răspuns al reprezentanţilor Complexului Comercial)

Nici în transportul în comun, oamenii nu sunt în stare să respecte cea mai simplă regulă.

Cezara Scutari, jurnalist Digi24: Am călătorit cu tramvaiul 21. Din 30 de călători, 3 purtau masca doar pe gură, iar o persoană nu avea nicio formă de protecție facială.

Amenzi pentru călătorii fără mască

Personalul STB nu este abilitat să sancţioneze persoanele care nu respectă noile norme de călătorie. (...) De aceea, din luna mai și până în prezent, am avut 59 de acţiuni comune cu Poliţia și Jandarmeria, în cadrul cărora, într-o primă etapă, cetăţenii au fost atenţionaţi asupra obligaţiei de a purta masca de protecţie pe durata deplasării cu mijloacele de transport în comun, ulterior poliţia a aplicat şi amenzi celor care nu respectă această reglementare. (Biroul de Presă STB SA)

În piață, cumpărătorii găsesc fel de fel de scuze pentru că nu îşi acoperă nasul.

Reporter: De ce nu purtați masca pe nas?
Bărbat: Iată, e pe nas.
Reporter: Dar până acum?

Bărbat: Sunt situații când faci un efort mai mare și ai nevoie de aer mai mult.

Femeie: Am dat-o mai jos, că am vorbit și nu mă înțelegeam.

Bărbat: Se lasă în jos, nu că nu vreau eu să o port. O trage barba, vedeți?

Bărbat: Sunt măști, dacă ați observat, parcă sunt folosite de când haul, negre. Dar spală-le domnule, dă-le cu spirt acasă...

Producătorii din piețe spun că încearcă să urmeze regulile şi să îi atenţioneze şi pe clienţi.

Reporter: Ce faceți dacă vine un cumpărător cu mască doar pe gură?
Maria Pârvu, producător: Îl atenționez să ridice masca pe nas. Și noi suntem atenți, când mâncăm, stăm deoparte. Nu atingem produsele.

Reprezentanții HoReCa vor restaurante deschise până la ora 1 de Crăciun și de Revelion

Prefectul Capitalei s-a întâlnit cu reprezentanții HoReCa.

Dragoş Anastasiu, Alianţa pentru Turism: Cu siguranță în limita legii și respectând distanțarea fizică, e posibil să fie o formație care să cânte live, e posibil să fie o tombolă. Va trebui să discutăm cu autoritățile, apropo de oră. În momentul de față e ora 23:00 (programul – n.red.), probabil că vom găsi soluția ca să fie până la ora 1:00.

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: Sunt controale și acum, vor fi și de Sărbatori. Sunt informații că, de exemplu, sunt unități hoteliere care au de exemplu 20 de locuri de cazare și cazează fictiv 40, 50 de persoane ca să justifice prezența acelora în restaurant. Au fost date amenzi și vom continua într un ritm susținut.

Membrii HoReCa vor cere Guvernului ca de Sărbători restaurantele din hoteluri să se închidă după miezul nopții.

Reporter: Cezara Scutari / Operator: Marian Tănase

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri