Scandal la rezidențiat. Toate lucrările din București au fost recorectate

Data actualizării: Data publicării:
medicina

Este scandal la examenul de rezidenţiat de anul acesta. Toate lucrările celor peste 2.500 de candidaţi din Bucureşti au fost recorectate, după ce primele grile-barem au fost greşite.

Examenul s-a desfăşurat sub forma unui test-grilă cu 200 de întrebări care trebuiau completate pe parcursul a patru ore.

Scandalul a ponit de la testele-grilă completate de cei care îşi doresc să se specializeze în medicină dentară. După scanarea foilor, s-a constatat că toate rezultatele au rămas sub 500 de puncte, din 950 posibile. Mai mulţi tineri au reclamat nereguli şi, la o verificare, s-a constatat că grilele-barem erau greşite.

Ministerul Sănătăţii a avut nevoie de câteva ore pentru a lua o decizie, după ce numeroşi candidaţi au reclamat că au obţinut punctaje prea mici. În cele din urmă, Ministerul Sănătăţii a decis ca toate lucrările să fie reevaluate şi în sălile de examen au fost trimise noi stick-uri de memorie, cu baremul care ar fi trebuit să fie corect.

Mulţi dintre viitorii medici sunt însă în continuare nemulţumiţi şi spun că şi noile baremuri, cele în baza cărora au fost recorectate lucrările, conţin, la rândul lor, erori. Unul dintre acești candidați, Adrian Bucur, a explicat la Digi24 că atunci când unii candidați au comparat rezultatele de la a doua scanare (metoda prin care se face corectarea lucrării) cu grila postată pe internet, au fost diferențe de 20 până la 80 de puncte. „Problema este că acel soft are o eroare. Trebuie completată o bulină și dacă nu se completează suficient sau foarte mult, nu se ia răspunsul corect”, a explicat Adrian Bucur. Rezidentul a declarat că va face o contestație, pentru că, în cazul lui, diferența e de 79 de puncte după a doua scanare, în timp ce la prima corectare pierduse 300 de puncte. El spune că, din câte știe, cel puțin 40-50 de participanți la examen au aceeași problemă.

În aceste condiții, unii candidați spun că ar prefera o recorectare manuală și se plâng că anul acesta procesul de rezidențiat nu a fost foarte transparent și au fost mult mai multe probleme decât în anii trecuți. 

În replică, rectorul UMF București, prof. dr. Ionel Sinescu, spune că neconcordanțele care ar apărea și după o a doua scanare reprezintă o informație inexactă și o interpretare subiectivă, pentru că grilele de scanare folosite a doua oară au fost retransmise de la Târgu Mureș în scris, după ce stick-urile folosite inițial au preluat grilele incomplet. Rectorul spune că în cazul celor care au dubii după cele două corecturi, se poate face contestație, iar în fața lor se va recorecta lucrarea prin aplicarea grilei. În ceea ce privește o recorectare manuală, Ionel Sinescu a subliniat că nu este posibil, în condițiile în care metodologia nu o fac candidații, ci e stabilită de Ministerul Sănătății.

Citiți și:  Rectorul UMF, atac la fostul ministru Voiculescu: „Îi știm competența fostului ministru”

Luni ar trebui să se decidă dacă se va face o nouă recorectare sau dacă rezultatele din acest moment rămân definitive. Repartiţia la nivel naţional va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.

Peste 6.800 de absolvenţi de medicină au susţinut, duminică, examenul de rezidenţiat, în șase centre universitare. Cea mai mare concurenţă este însă la medicina dentară, cu 4,9 candidaţi pe un loc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri