Scandalul transplantului pulmonar | Pacientă: Refuz să cred că cineva ne condamnă la moarte!

Data publicării:
akh-viena-lp

Spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul în baza căruia făcea operaţii de transplant de plămân pentru pacienţii din România, a anunţat ministrul Sănătăţii. Florian Bodog a spus că austriecii l-au informat că nu mai sunt destule locuri libere în clinică. Contactaţi de Digi24, coordonatorii Euro-transplant, organismul care gestionează transplanturile la nivel european, spun că nu ştiu nimic despre această situaţie şi că, până acum, niciun oficial român nu le-a cerut ajutorul.

Ministrul Sănătăţii spune că şeful clinicii AKH din Viena l-a anunţat vineri, pe email, că nu mai poate primi pacienţi pentru transplant, din România.

„Cred că ei au o problemă legata de spaţiu. Din câte ştiu, s-a facut şi o structură de chirurgie cardio-vasculară şi spaţiul este redus”, a spus Florian Bodog.

Ministrul Sănătății spune că şefii clinicii din Viena au încălcat acordul pe care îl aveau cu România şi că a solicitat Agenţiei Naţionale de Transplant să ceară un răspuns oficial din partea Euro-transplant. Instituţia este cea care coordonează transplanturile între ţările partenere şi ar putea media problema, chiar dacă România nu este membru oficial.

„Conform protocolului, Clinica din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol. Practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Euro-transplant”, a spus Florian Bodog.

Într-un interviu exclusiv pentru Digi24, unul dintre coordonatorii Eurotransplant spune însă că niciun oficial român nu a anunţat situaţia şi nu a solicitat ajutorul.

„Până acum, nu am fost contactaţi de noul ministru al Sănătăţii. Nu am fost contactaţi oficial în ultima lună. Aşa că noi aşteptăm să fim contactaţi de autorităţile române pentru că vrem să corectăm acest dezechilibru care încă există”, a explicat medicul Dirk van Raedmonck, membru în conducerea Eurotransplant.

Cinci pacienţi români sunt pe lista pentru un transfer la Viena. Alţi 40 au fost deja operaţi acolo.

Iar în timp ce oficialii români caută soluţii, pacienţii nu ştiu dacă mai au timp de aşteptat.

Carmen Oghinciuc a fost diagnosticată cu fibroză pulmonară, iar anul trecut a ajuns în stare gravă la spital. Singura șansă de a supraviețui este să beneficieze de un transplant pulmonar. În prezent, plămânii femeii funcționează doar la 20 la sută din capacitate. Este internată într-un spital din Iaşi şi aşteaptă din octombrie undă verde pentru transplant

„Ca mine sunt sigură că mai sunt și alte persoane care sunt pentru un transplant. Eu am primit șocată această veste, eu mi-am pus mari speranțe și nu numai eu, și familia mea și toți cei care mă cunosc și astăzi când am aflat am avut un șoc. Deci eu refuz să cred că cineva ne condamnă la moarte!”, a spus pacienta.

La nivel naţional, aproape 80 de români sunt pe lista de aşteptare pentru un transplant de plămâni.

„Avem nevoie acum, nu mâine, nu poimâine, pentru că e prea târziu pentru mulţi dintre colegii mei înscrişi pe liste”, a explicat Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

Rezolvarea ar putea veni tot din partea oficialilor europeni.

Am înţeles că AKH Viena a închis activitatea pentru pacienţi veniţi din România, dar cred că există şi alte centre ale Eurotransplant care sunt dispuse să ajute pacienţii care vin din România, dar trebuie să avem o cooperare oficială între Eurotransplant şi autoritatea competentă din România”, a spus medicul Dirk Van Raemdonck.

Suntem în contact şi cu celelalte centre care fac transplant pulmonar, din Praga, din Germania, dar nu pot să vă dau un răspuns până când nu vorbim cu dânşii”, a spus și ministrul Sănătății.

Până la această oră, şefii Agenţiei Naţionale pentru Transplant nu au putut fi contactaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri