Trecerea la ora de iarnă poate provoca probleme serioase de sănătate. Cu ce vă puteți confrunta și care sunt categoriile de risc

Data actualizării: Data publicării:
ceas

România trece la ora de iarnă în această noapte. Astfel, ora 4:00 devine ora 3:00. Medicii spun că schimbarea orei poate deranja serios organismul, mai ales în cazul celor aflați la extreme: copiii şi vârstnicii. Nu este exclus să apară și insomnii, oboseală, anxietate sau dureri de cap.

„Constatăm în fiecare an că trecem prin astfel de schimbări și ne referim întotdeauna la ora de iarnă. Dar ar trebui să nu scăpăm din vedere faptul că trecem de fapt printr-un proces de adaptare la sezonul rece și că de fapt acesta provoacă schimbări. Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, spune Lorena Diaconescu, psiholog.

Pe de altă parte, spune psihologul, trecerea la ora de iarnă aduce schimbări în viața de zi cu zi.

„E o iluzie că dormim mai mult, asta se întâmplă într-o singură noapte. Cred că ar trebui să acordăm mai multă atenție calității somnului și să încercăm să cuprindem acele ore în care într-adevăr se refac circuitele nervoase – intervalul între 10 seara și 3 dimineața. Tot ce se întâmplă după 3 dimineața este somnul de frumusețe. Și acela este important, evident, dar ar trebui totuși să folosim timpul în care să ne odihnim”, spune ea.

„Eu i-aș sfătui pe părinții de copii și de adolescenți să profite de acest moment pentru reglarea orei în care se desfășoară somnul copiilor. Știm, ei vor să stea mai mult. Ceea ce putem să facem acum este să le spunem: te vei culca în același timp ca și aseară, dar nu va fi ora 11, va fi ora 10”, mai spune Lorena Diaconescu.

Când trebuie să mergeți la medic

Psihologul spune că trebuie să fim atenți și la acele schimbări care ar putea necesita prezentarea la medic.

„Putem uneori să ne simțim extrem de obosiți, să devenim disfuncționali – uneori se instalează și seara de depresie de toamnă – și atunci sigur că trebuie să cerem ajutor. Dar va trebui să fim foarte atenți și să observăm evoluția. Nu putem pune o etichetă și să spunem că toți sunt la fel”, spune ea.

„Ideal ar fi să ne raportăm la stilul nostru de viață obișnuit și să profităm de această oră în plus. Ulterior, dacă vrem să trecem la o adaptare controlată, să încercăm să facem cu 10-15 minute în fiecare zi și să nu ne decalăm cu o oră, pentru că ni se va părea prea greu. Ideea este să ne organizăm corect timpul”, adaugă Lorena Diaconescu.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri