Umărul înghețat – manifestări și soluții

Data actualizării: Data publicării:
Umarul inghetat Digi24 Articol sustinut de SANADOR

Durerea de umăr și rigiditatea acestei articulații pot fi simptomele „umărului înghețat”, boală numită și capsulită adezivă, o afecțiune care se agravează în timp, în lipsa tratamentului potrivit. Problema apare atunci când țesutul din jurul articulației umărului se întărește și se strânge, îngreunând sau chiar blocând complet mișcările. Cauzele acestei afecțiuni nu sunt pe deplin cunoscute, dar principalul factor de risc îl constituie imobilizarea prelungită a brațului, după o operație ori după o fractură a acestuia.

De cele mai multe ori, umărul înghețat se manifestă mai întâi prin durere, care se agravează în timpul nopții și devine tot mai intensă în decurs de câteva luni, ajungând să limiteze mișcările articulației. Ulterior, durerea se ameliorează, dar umărul devine din ce în ce mai rigid și în cele din urmă nu mai poate fi mișcat deloc, tratamentul fiind esențial pentru recuperare.

Afecțiunea poate fi diagnosticată printr-o examinare clinică riguroasă realizată de un medic specializat în ortopedie și traumatologie, care îi va cere bolnavului să-și miște singur brațul, pentru a verifica intensitatea durerii, dar și mișcările voluntare active, apoi îi va mișca el brațul, pentru a vedea în ce măsură sunt limitate mișcările pasive. De asemenea, medicul ortoped va recomanda și o serie de investigații imagistice speciale (radiografie, ecografie, examen CT sau RMN), prin care va analiza starea articulației și va exclude alte probleme care pot să afecteze umărul, cum este osteoartrita.

Simptomele umărului înghețat pot să persiste ani de zile, afectând serios calitatea vieții pacientului. În funcție de severitatea afecțiunii, tratamentul poate însemna administrarea unor analgezice, ședințe de fizioterapie și kinetoterapie sau injecții în articulație. În unele cazuri însă, artroscopia de umăr este singura soluție pentru eliminarea simptomelor.

Artroscopia este o intervenție chirurgicală minim invazivă, care presupune realizarea unei mici incizii, prin care chirurgul ortoped introduce un instrument special (artroscopul), care permite vizualizarea articulației și repararea leziunilor care au provocat rigiditatea umărului. Operația permite o recuperare rapidă și are un risc redus de complicații. Astfel, la scurt timp după vindecarea inciziei, pacientul poate începe programul de recuperare medicală, care va ajuta și mai mult la refacerea mobilității.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale umărului beneficiază de consultații asigurate de medici cu experiență îndelungată, de cele mai moderne echipamente imagistice pentru diagnostic rapid și precis și de tratamente eficiente, personalizate. Chirurgii ortopezi de la SANADOR pot realiza cu succes chiar și cele mai complexe intervenții, folosind, ori de câte ori este posibil, proceduri minim invazive, care permit o recuperare mult mai rapidă a pacientului și reduc riscul de complicații postoperatorii.

Intervențiile artroscopice sunt indicate în special pentru diagnosticul și tratamentul unor afecțiuni ale umărului și genunchiului, dar pot fi utilizate și pentru examinarea și tratarea altor articulații. De asemenea, pacienții care aleg Spitalul Clinic SANADOR au acces la servicii de recuperare medicală (fizioterapie, masaj terapeutic, kinetoterapie), conform planului de tratament stabilit de un specialist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri