„Un test de sânge m-a salvat de chimioterapie”. Reapariția cancerului, depistată cu 4 ani mai repede cu ajutorul biopsiilor lichide

Data publicării:
asistentă analizează testele de sânge
Doctorii spun că jumătate dintre pacienții bolnavi de cancer de colon în stadiul III se vindecă după operație și, astfel, nu ar mai avea nevoie de chimioterapie. Foto: Profimedia Images

Un test de sânge care poate detecta celulele canceroase ar putea să salveze mii de persoane de chimioterapie în fiecare an, informează BBC. În urma unui studiu realizat în Marea Britanie s-a descoperit că pentru jumătate dintre pacienții testați chimioterapia intravenoasă este inutilă.

Un studiu major al tratării cancerului colorectal a fost demarat de cercetătorii britanici care încearcă să determine dacă testul de sânge ar putea arăta când o operație a înlăturat complet tumoarea. Doctorii spun că jumătate dintre pacienții bolnavi de cancer de colon în stadiul III se vindecă după operație și, astfel, nu ar mai fi necesară chimioterapia.

Aproximativ 1.600 de bolnavi de cancer colorectal au fost recrutați pentru studiul din Marea Britanie.

Chimioterapia intravenoasă este recomandată pentru înlăturarea celulelor canceroase rămase după o operație reușită și pentru a reduce riscul ca tumoarea să reapară. Dar, în cazul pacienților care suferă de cancer de colon, oxaliplatina poate provoca furnicături dureroase și amorțirea mâinilor și a picioarelor, numite neuropatie periferică.

Testul a arătat că pacientul a scăpat complet de cancer și a scăpat de chimioterapia intravenoasă

Această tulburare a sistemului nervos periferic se poate manifesta pe termen lung. „Nu aș putea să mă descurc cu asta”, a spus Ben Cooke, un stilist și patron al unui coafor din Chelsea, Londra.

Bărbatul de 52 de ani s-a alăturat studiului realizat la Spitalul Royal Marsden de la Londra, care evaluează dacă un test de sânge poate semnala cazurile în care chimioterapia nu mai este necesară.

Testul făcut de Cooke a arătat că a scăpat complet de cancer, astfel că a evitat chimioterapia intravenoasă.

În schimb, ca toți ceilalți care au participat la studiu, Cooke a făcut chimioterapie orală luând câte o tabletă de două ori pe zi. Acestea au efecte secundare foarte mici și britanicul a putut să meargă din nou la muncă. „Faptul că nu am mai resimțit furnicături în mâini a fost o binecuvântare absolută”, a dezvăluit Cooke.

Urme microscopice ale cancerului descoperite în sânge

Noile teste de sânge au capacitatea de a detecta urme microscopice ale cancerului în fluxul sanguin. Aceste fragmente minuscule sunt invizibile în radiografii.

Rezultatul obținut de Cooke s-ar putea aplica în cazul a mii de bolnavi de cancer colorectal care sunt tratați în fiecare an.

„Asta este bine pentru pacient, este bine pentru serviciul de sănătate, este bine pentru reducerea costurilor suportate de NHS”, a explicat dr. Naureen Starling, principalul investigator care participă la studiu, adăugând că toată lumea ar avea de câștigat de pe urma acestor teste de sânge.

Testele ar putea fi în curând extinse și la bolnavii de cancer pulmonar și mamar. Doctorul Starling a precizat că potențialul noii tehnologii este „imens”, nu doar în cazul depistării bolii reziduale după intervenția chirurgicală, dar și pentru diagnosticul timpuriu.

Ceea ce este clar deja, după mai multe studii, este că testele de sânge, numite și „biopsii lichide”, pot dezvălui prezența remanentă a cancerului la plămâni înainte ca acesta să poată fi detectat folosind metodele tradiționale.

Cancerul, descoperit cu patru ani mai repede cu ajutorul noilor teste de sânge

Un studiu clinic realizat în Grecia, ale cărui rezultate au fost publicate în ianuarie în revista Nature, a descoperit că biopsiile lichide ar putea semnala reapariția cancerului cu cel puțin patru ani înainte ca boala să poată fi detectată prin radiografie.

„Știam cât de toxică poate fi”, a spus și Susanne Winter, o artistă din Surrey diagnosticată cu cancer de colon în stadiul III, despre chimioterapia pe care ar fi trebuit să o urmeze după ce a suferit o operație reușită de înlăturare a tumorii.

„Să auzi că nu o să mai ai nevoie de ea este pur și simplu incredibil”, a explicat Winter.

„Sfântul Graal” al depistării cancerului îl reprezintă capacitatea de a descoperi boala cât mai devreme într-un stadiu în care pacientului îi este mai ușor să se vindece.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri