Scandalul apei potabile. Reacția ministrului Sănătății după ce Apa Nova a susținut că apa e bună de băut

Data publicării:
sorina pintea - inquam george calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a explicat de ce bucureștenilor li s-a recomandat să nu consume apă de la robinet și să nu o utilizeze nici pentru igiena personală, afirmând că ministerul pe care îl conduce a reacționat la o informare a Direcției de Sănătate Publică, după ce inspectorii au primit mai multe sesizări privind mirosul și gustul apei de la robinet. 

„Direcția de Sănătate Publică (DSP) a primit o mulțime de sesizări de la cetățenii din sectoarele 5 și 6, apa avea un puternic miros și gust de clor, de metale grele. În acel moment, conducerea DSP a luat legătura cu Apa Nova cerându-i să posteze pe site-ul propriu amănunte legate de calitatea apei și buletine de analize din 29 ianuarie.

Inspectorii DSP au luat probe și au constatat o depășire a nivelului de clor peste limitele legale admise. Acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova, cu o adresă prin care i se cerea acesteia ca depășirile de clor sunt peste limitele legale admise și că se recomandă nefolosirea în acest moment a apei. Lucru care nu s-a întâmplat.

DSPMB a informat Ministerul Sănătății, iar Ministerul Sănătății a convocat specialiștii care au consultat ghidurile OMS, știind că trebuie să informăm populația din sectoarele 5 și 6 care sunt rezultatele probelor prelevate.

Am transmis în comunicat că dacă populația consumă apă cu un nivel de clor depășit, asta nu are influențe asupra sănătății pe termen scurt sau lung, dar poate să provoace persoanelor care au alergii, suferă de astm, de anumite boli rare un discomfort și agravarea simptomelor. Am recomandat, nu am obligat populația să nu folosească apa de la robinet.

Pentru testarea pentru metale grele și anumite organisme durează un anumit timp, de aceea am spus și acest lucru, că așteptăm și aceste rezultate de laborator pentru a le comunica populației. 

Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apa cu nivel ridicat de clor și apa potabilă este o diferență. DSP, în cursul dimineții, a prelevat probe pentru a testa clorul în sectorul 3, acolo nu au fost probleme. Cred că Ministerul Sănătății a fost responsabil.

Nu au fost probleme cu calitatea apei în București, din ce a comunicat DSP. A fost un caz izolat, e normal să comunicăm exact ce se întâmplă”, a declarat ministrul Sănătății Sorina Pintea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri