Scrisoarea deschisă a unui medic pentru premierul Tudose: N-o să lucrăm ca în comunism/Suntem împinși cu spatele la perete

Data publicării:
medic florin chirculescu spitalul universitar
FOTO: Agerpres

Medicul chirurg Florin Chirculescu, de la Spitalul Universitar din București, a publicat pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă adresată premierului Mihai Tudose, în care îi reproșează faptul că Guvernul a „uitat” de promisiunile de creștere a salariilor cadrelor medicale.

medic florin chirculescu spitalul universitar
FOTO: Agerpres

În campania electorală din 2016, PSD promitea în programul de guvernare un salariu brut de 1.200 de euro brut pentru medicii rezidenți în anul I, 2.650 € brut pentru un medic specialist gr. V, clinic, 3.377 € brut pentru un medic primar gr. V, clinic, 3.600 € brut pentru un medic primar gr. V, ATI/urgenţă, plus 0% impozit pe venit.

Iată scrisoarea integrală a medicului Chirculescu:

Bună seara domnule Prim Ministru Tudose,

Nu v-am mai scris de mult - am văzut că sunteți tare ocupat. Nu vă invidiez: azi o chestiune economică, mâine una politică, poimâine una financiară – e clar că vă e greu, cu atât mai mult cu cât lucrați cu o echipă neascultătoare, care NU acționează la unison – parc-ar fi medici, zău așa! Ah, și dacă tot am adus vorba de medici, să vă spun un lucru bizar: știți că medicii au găsit o cale să acționeze, totuși, la unison? Am să vă spun și de ce vor face așa: pentru că sunt împinși cu spatele la perete. Oh, nu, nu dumneavoastră i-ați înghesuit în perete, că doar eram de față când ați afirmat că problema celor 48 de ore de lucru obligatorii pe săptămână nu are suport legal. Cu toate astea, această prevedere nu e reglementată în proiectul de modificare a Legii 153/2017 (Ordonanța de Urgență, nu altceva), fiindcă, în continuare, nu se prevede EXPLICIT că n-o să lucrăm ca pe vremurile acelea de care speram c-am scăpat.

Mă refer la comunism și la muncă forțată, iertați-mă c-o spun atât de abrupt. Să vă mai zic și de mutarea contribuțiilor? Ne amintim că erați convins că mutarea contribuțiilor va conduce la creșterea proporțională a salariilor de bază din grila anexă, așa cum se întâmplă în sectorul privat. Iată, însă, că nici acest lucru nu se regăsește în proiectul de modificare a Legii 153.

Și încă ceva, dacă tot m-am pornit: același proiect de modificare a Legii 153 consfințește un lucru straniu din cale afară, și anume aceeași valoare a sporurilor pentru TOȚI angajații dintr-un anume serviciu... Cu tot respectul pentru cei ce lucrează în aceeași echipă, dar mi se pare excesiv de inovator (scuzați asocierea!) să-i dai unui neurochirurg și unui dulgher aceeași sumă de bani, ca spor.

Ce-i de făcut, domnule Prim Ministru? Poate c-ar trebui reluate niște discuții tehnice? Nu de alta, dar riscăm să nu ne mai înțelegem, și asta, din ce pricină? O încălcare a legilor în vigoare, o păcăleală pe care statul i-o aplică angajatului din sănătate, și o absurditate legată de valoarea în sine a muncii. Iertați-mă că v-o reamintesc, dar medicii s-au așezat la aceeași masă: acesta e un lucru rar, iar noi n-am vrea să ne ridicăm prea brusc de la masa cu pricina, prin fe-martie, cum se zice în popor, împreună cu ceilalți angajați din sănătate, pentru că subordonații dumneavoastră nu țin cont de observațiile corecte pe care (culmea!) le-ați făcut la momentul potrivit.

În speranța unei revederi fructuoase,
Florin Chirculescu”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri