Sebastian Burduja: ELCEN are nevoie de banii datorați de Primăria Capitalei. Restanțele se ridică la 700 de milioane de lei

Data actualizării: Data publicării:
Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei. FOTO: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Primăria Generală a Capitalei mai are de achitat 700 milioane lei către Electrocentrale Bucureşti, din datoria de un miliard de lei, iar ELCEN are nevoie de aceşti bani pentru a nu mai avea niciun fel de problemă, altfel sigur vor fi nişte dificultăţi, a declarat, sâmbătă, ministrul Energiei, cu ocazia unei vizite la CET SUD.

"Primăria Generală a alocat, după multiplele noastre rugăminţi şi apeluri, inclusiv publice, o sumă de aproximativ 400 de milioane de lei, 100 de milioane de lei suma care a mers către Termoenergetica şi 300 de milioane de lei suma care a mers către ELCEN. Asta înseamnă că din datoria totală de un miliard de lei pe care Primăria Generală o avea către ELCEN, companie a Ministerului Energiei, mai există un sold de 700 de milioane de lei.

Deci este o sumă mare. Deocamdată lucrurile aici sunt în ordine şi au existat sumele necesare pentru achiziţia gazului pentru luna octombrie, pentru că de la 1 octombrie lucrul acesta a trebuit rezolvat. Dar această datorie trebuie în continuare plătită. Şi, încă o dată, apelul meu către Primăria Generală este să plătească aceste sume. Este pur şi simplu ceea ce datorează pe bună dreptate Primăria Generală către ELCEN, pentru a putea asigura în continuare producţia agentului termic, încălzire şi apă caldă, pentru bucureşteni", a explicat Burduja.

El a menţionat că ELCEN şi-a gestionat bine fondurile, dar are nevoie şi de banii de la Primăria Generală pentru a nu avea niciun fel de problemă.

"Dacă acea datorie nu va fi plătită, sigur că vor fi nişte dificultăţi", a punctat ministrul.

Acesta a subliniat că achitarea acestei datorii este importantă nu numai pentru achiziţionarea gazelor necesare producerii agentului termic ci şi pentru proiecte de investiţii şi a mai semnalat că, în cazul Capitalei, soluţia ar fi fuziunea ELCEN cu Termoenergetica.

Burduja propune integrarea ELCEN cu Termoenergetica

"Din perspectiva ELCEN, noi ne facem datoria şi furnizăm agentul termic şi energie electrică practic pentru întreg Bucureştiul, şi pentru nevoile Bucureştiului, la cei mai buni parametri, în condiţiile tehnice date, Şi de aceea este importantă achitarea acestei datorii, nu numai să achiziţionăm gazul, dar în momentul în care vrei să începi nişte proiecte de investiţii, accesezi fonduri europene, ai o cofinanţare, vrei să te duci către o bancă, trebuie să arăţi că ai o situaţie financiară bună. Dacă în permanenţă stai şi te rogi să primeşti ceea ce este al tău de la Primăria Generală, nu eşti în cea mai bună postură faţă de aceşti investitori.

Soluţia însă, este important şi este în lucru un Memorandum de Guvern pe această temă şi susţin din toată inima, este integrarea ELCEN cu Termoenergetica, o singură companie, un sistem integrat de termoficare pentru Bucureşti. Pornim aceste demersuri şi sigur că în funcţie de negocieri, de datele financiare, o fuziune nu se face de azi pe mâine dar probabil într-un an de zile putem să venim...", a afirmat ministrul Energiei.

Ce investiții vor fi făcute la ELCEN

Pe de altă parte, Sebastian Burduja a precizat că la ELCEN s-au făcut investiţii în ultima perioada, dar problema este că reţeaua nu a fost reabilitată, în trei ani fiind reabilitaţi doar 2 km de conducte.

"Din perspectiva ELCEN lucrurile au stat bine şi vor sta din ce în ce mai bine. Aici, cu toate dificultăţile financiare, punctual s-au făcut investiţii, inclusiv patru cazane pentru apă fierbinte, pe care ELCEN le va pune în funcţiune cel mai târziu în luna noiembrie. Ele funcţionează practic ca o rezervă de sistem şi produc doar agent termic, nu produc şi energie electrică. Dincolo de asta, noi am găsit deja soluţii pentru modernizarea acestor CET-uri din Fondul pentru modernizare. Vorbim de CET Sud, unde va fi o investiţie de 400-500 de milioane de euro şi va veni ca proiect individual, cu aprobare în comitetul Băncii Europene de Investiţii şi a statelor membre din Fondul pentru modernizare, în primăvara anului viitor, după care se poate porni efectiv investiţia.

CET Progresu şi CET Grozăveşti vor merge deja pe o schemă pe care noi o avem aprobată şi un apel de proiecte pe care il vom lansa în perioada imediat următoare. Vorbim de o lună, o lună şi jumătate. Înţeleg că la CET Grozăveşti există studiul de fezabilitate, deci intră direct în evaluare şi contractare. La CET Progresul acum este în derulare achiziţia pentru studiul de fezabilitate. Al 4-lea CET, CET Vest, este relativ modern.(...)

Sebastian Burduja dă vina pe Nicușor Dan pentru lipsa reabilitărilor

Mesajul meu acesta este: degeaba îşi face Ministerul Energiei, degeaba îşi face domnul Creţu (Claudiu Creţu, directorul general n.r) de la ELCEN treaba, împreună cu Consiliul de Administraţie, dacă reţeaua prin care agentul termic este livrat bucureştenilor nu este reabilitată. Şi dacă noi ne străduim să găsim fonduri europene pentru a finanţa aceste mari investiţii pentru Bucureşti, ne uităm cu regret către Primăria Generală şi vedem că din toate promisiunile care au fost făcute pentru reabilitarea reţelei de termoficare pe fonduri europene, în trei ani de mandat, actualul primar general a reabilitat vreo doi kIlometri, nici măcar doi kilometri de reţea.

Lucrul acesta trebuie să se schimbe şi trebuie accelerat, pentru că, încă o dată, degeaba producem agentul termic la standarde moderne de calitate şi de eficienţă, şi vor fi din ce în ce mai bune în anii următori, dacă reţeaua de termoficare înregistrează în continuare pierderi de 1.500-1.600 tone pe oră", a explicat Burduja.

La rândul său, directorul general al ELCEN a semnalat că, având în vedere nevoia de a plăti combustibilul pentru fiecare lună în perioada de iarnă este absolut necesar ca datoria Primăriei să fie plătită.

"Avem promisiunea primarului general, sperăm să accelereze procesul de analiză şi de plată a restului de datorie, foarte important şi din perspectiva faptului că urmează investiţii, iar aceste investiţii au nevoie ca ELCEN să fie bancabilă, să poată atrage finanţări.

Deci modernizarea acestui sistem se poate face doar prin companii, Termoenergetica şi ELCEN, sănătoase financiar. Este nevoie de o accelerare a acestor şantiere, este nevoie de atragere de bani europeni într-un ritm alert, pentru că în fiecare zi prin conductele Bucureştiului curg zeci de milioane, sute de milioane de euro, bani ai noştri, ai tuturor", a afirmat Creţu.

Pe de altă parte, ministrul Energiei a subliniat că este important să fie făcute investiţii complementare la ELCEN şi că anul viitor va fi o linie de finanţare pentru stocarea energiei.

"Avem linie de finanţare în Fondul pentru modernizare. Vom gândi un proiect, aici sau şi la celelalte CET-uri, astfel încât să putem şi să stocăm energia. Şi, repet, banii există. Deci anul viitor va fi o linie de finanţare şi pentru stocare. Aş mai spune un lucru: am înţeles că de vreo 22 de ani nu a mai fost niciun ministru al Energiei aici.

Eu am venit astăzi aici în primul rând din respect pentru munca acestor oameni care, prin eforturi supraomeneşti, menţin în funcţiune turbine, componente care funcţionează, de 400.000 de ore de 200.000 de ore cum ar fi trebuit şi de 60-70 de ani de zile. Şi pentru faptul că, dacă bucureştenii vor avea cu ce să se încălzească la iarnă, le datorăm şi acestor oameni un gest de mulţumire", a punctat Sebastian Burduja.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri