Sindicaliştii Cartel Alfa critică pachetul de măsuri fiscale: "O jecmăneală de tipul anilor '90"

Data publicării:
bogdan hossu
Sindicaliştii Cartel Alfa critică pachetul de măsuri fiscale iniţiat de Guvern. FOTO: Facebook Cartel Alfa

Sindicaliştii Cartel Alfa critică pachetul de măsuri fiscale iniţiat de Guvern, despre care spun că este "o jecmăneală de tipul anilor '90, o alba-neagra cu creşteri care sunt de fapt tăieri".

"Într-un final, Guvernul îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului în legătură cu pachetul de măsuri fiscale şi de austeritate care au circulat pe surse în ultimele luni. În continuare, atitudinea este una de sfidare faţă de lucrători, atât în ce priveşte măsurile cuprinse şi excepţiile, cât şi comunicarea deficitară.

În realitate, pachetul de măsuri fiscale este o denumire mult prea elegantă pentru ceea ce este de fapt: o jecmăneală de tipul anilor '90, o alba-neagra cu creşteri care sunt de fapt tăieri", susțin sindicaliștii Cartel Alfa într-un comunicat. 

Sursa citată menţionează că acest proiect legislativ este modelat după interese de grup și nu are propuneri coerente. 

"Concret, se taie anumite facilităţi de la categorii de angajaţi (IT, agricultură, construcţii) dar se păstrează neatinse majorările de 25% a diurnei pentru parlamentari, făcute în februarie 2023 (când deja se discutau măsuri de restrângere bugetară), se introduc contribuţii pentru tichetele de masă şi prime de vacanţă, dar categorii întregi sunt în continuare exceptate de la plata CAS la fondul public de pensii (notari, avocaţi), talpa ţării e pusă să tragă la jug pentru a acoperi excesele şi incompetenţa unei clase politice care vrea cu orice preţ să-şi păstreze privilegiile şi propria bunăstare", adaugă sindicaliştii Cartel Alfa, potrivit news.ro.

Aceştia susţin că introducerea CASS la tichetele de masă şi vouchere de vacanţă va micşora instant valoarea veniturilor nete ale lucrătorilor pentru tichetele aflate în plată. 

"Faptul că valoarea maximă a unui tichet de masă creşte de la 30 la 35 lei (oricum insuficient în raport cu explozia preţurilor la alimente) si cea a voucherelor de vacanţă de la 1.450 la 1.600 lei, este doar o posibilitate, dificil de pus în practică când încă avem angajatori care acordă tichete de masă la valoarea de 10 lei sau vouchere de vacanta de 500 lei. Guvernanţii dovedesc din nou că nu cunosc si nu înţeleg deloc realitatea dincolo de experienţa lor personală, care de altfel tinde spre zero pe piaţa muncii. Ei ignoră total faptul că la acordarea tichetelor de masă sau a voucherelor de vacanţă, valoarea acestora este o posibilitate, pusă în practică în urma unei negocieri între sindicate şi angajatori", au mai transmis reprezentanţii Cartel Alfa. 

"Cu alte cuvinte, tăierea e sigură, mărirea incertă şi depinde de disponibilitatea angajatorilor de a renegocia. Ca stat, să prezinţi măsura drept creştere, este o dovadă crasă de ignoranţă. Asta în cazul în care nu vorbim de-a dreptul de cinism. Ne aducem aminte şi de 2017, de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat care a crescut salariile doar pe hârtie", a mai transmis Cartel Alfa.

Sindicaliştii Cartel Alfa au mai precizat că reducerea "la gramadă" a posturilor de conducere, fără o analiză serioasă, poate conduce la disfuncţionalităţi sau chiar paralizarea unor instituţii sau domenii de activitate.

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA solicită guvernului, ţinând cont şi de avizul negativ al Consiliului Economic şi Social, refacerea proiectului legislativ cu propunerile înaintate în scris în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, înainte de asumarea răspunderii.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri