1.300 de victime în 3 luni. Harta violenței domestice în România

Data publicării:
violenta domestica bataie barbat femeie_shutterstock_261573011
Foto: Shutterstock

Doar una din trei victime ale violenţei domestice merge în instanţă, pentru a cere protecţie împotriva agresorului. O arată datele Ministerului de Interne din primele luni ale anului, după intrarea în vigoare a ordinelor de protecţie provizorii. Acestea sunt emise direct de poliţist, într-o procedură mult simplificată, de îndată ce victima sună la 112. Sunt valabile doar câteva zile, timp în care, de multe ori, victimele renunţă la demersuri în instanţă.

Legea care le-a dat poliţiştilor puteri sporite pentru a ajuta victimele violenţei domestice a intrat în vigoare în ultimele zile ale anului trecut. Şi acum se văd efectele.

Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: În primele trei luni de la intrarea în vigoare a legii, poliţiştii au luat măsuri urgente de protecţie pentru mai bine de 1.300 de victime ale violenţei domestice. Aceste ordine provizorii sunt valabile cinci zile, iar pentru a fi prelungite până la şase luni, victimele trebuie să se adreseze instanţei. În aceeaşi perioadă, judecătorii au emis 484 de ordine de protecţie.

Cele mai multe au fost emise de poliţiştii din Capitală, aproape 200 de ordine provizorii, iar pe locul doi este Brăila, cu 73 de cazuri. În top se mai regăsesc şi judeţele Vaslui, unde cea mai mare incidenţă o au violenţele de la sate, dar şi Vâlcea. La polul opus, Sibiul, Covasna şi Ilfovul sunt judeţele cu cele mai puţine cazuri raportate.

Anul trecut, arată datele Poliţiei Române, au fost reclamate aproape 100 de cazuri de violenţă domestică pe zi. Adică peste 35.600 de astfel de situaţii, din care mai bine de jumătate în mediul urban. La cererea victimelor sau a autorităţilor, judecătorii au emis în 2018, peste 3.400 de ordine de protecţie. 40 la sută dintre ele sunt însă încălcate, aşa că autorităţile se gândesc să folosească brăţările electronice, care însă nu au fost cumpărate până acum.

Carmen Dan, ministrul de Interne: În cazurile de violenţă domestică aceste dispozitive trebuie montate şi agresorului, dar şi victimei pentru ca sistemul să semnalizeze încălcarea distanţei de protecţie stabilită de instanţă. Sper să identificăm anul acesta soluţia tehnică necesară astfel încât să ducem în Parlament un proiect de lege care să reglementeze utilizarea acestor dispozitive.

Ministerul de Interne lucrează la un proiect de implementare a brăţărilor electronice şi în cazul arestaţilor la domiciliu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...