Aburitor de plută, defectolog, discotecar, aglomeratorist, meserii cuprinse în nomenclator. Cu ce se ocupă aceste persoane

Data publicării:
oameni la birou
Foto: GettyImages

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dâmboviţa, Marius Lixandru, prezintă câteva dintre cele mai amuzante şi inedite meserii cuprinse în nomenclator, între care cele de aburitor de plută, defectolog, discotecar, aglomeratorist.

„La final de an, convinşi fiind că mai degrabă avem nevoie să ne descreţim frunţile, decât să citim comunicate de bilanţ, ne-am gândit să vă facem o scurtă trecere în revistă a celor mai amuzante, inedite chiar meserii, prezente în nomenclatorul din ţara noastră. Subliniem de la bun început că, mai ales ca instituţie de control, dar şi uman, nu putem decât să-i respectăm pe toţi angajaţii care desfăşoară activitate în baza unor contracte legale de muncă şi că-i încurajăm să-şi poarte cu mândrie statutul... începând cu aburitorii de plută şi încheind cu discotecarii”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de ITM Dâmboviţa şi semnat de inspectorul-şef Marius Lixandru.

El afirmă că, în nomenclatorul meseriilor, profesia de aburitor de plută este prima pe listă.

„Dacă auzind asta vă imaginaţi un muncitor care suflă aer cald peste dopul de vin, ei bine, aflaţi că sunteţi destul de departe de adevăr. Un «aburitor plută» este un operator la instalaţiile de prelucrare a lemnului şi fabricarea hârtiei”, explică şeful ITM Dâmboviţa.

El menţionează şi meseria de „defectolog” - un specialist cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice care are cunoştinţe de înalt nivel în ştiinţe fizice, biologice, sociale şi umane.

Potrivit sursei citate, în Clasificarea Ocupaţiilor din România există şi alte meserii cel puţin la fel de interesante, mai ales că denumirea lor nu reflectă sub nicio formă domeniul de activitate.

Lixandru arată că, de exemplu, „fazanierul” este cel care se ocupă cu creşterea şi îngrijirea bovinelor, porcinelor, caprinelor, cabalinelor şi altor specii, a păsărilor de curte, albinelor, viermilor de mătase etc.

„«Discotecarul» este, cu totul neaşteptat şi departe de zona disco, un funcţionar dintr-o bibliotecă sau arhivă, care are în sarcină să ţină registre de preţuri de achiziţie, să ţină evidenţa restituirii cărţilor, să claseze şi să arhiveze documente. Iar dacă vă gândeaţi că «aglomeratorist» înseamnă să înghesui jumătate de casă în geamantanul pregătit pentru vacanţă, ori să fii responsabil pentru ambuteiaje în trafic, aflaţi că această denumire o deţine angajatul care supraveghează diferite instalaţii şi agregate fixe, linii de montare şi producţie”, adaugă el.

Şeful ITM Dâmboviţa menţionează că în România există şi o ocupaţie care presupune „întreţinerea şi repararea navelor spaţiale”, cu codul CAEN 3316, care permite desfăşurarea de activităţi de reparare şi întreţinere a aeronavelor şi a motoarelor pentru aeronave. O altă meserie înrudită, cel puţin lingvistic, este transportul spaţial de mărfuri şi persoane, care presupune lansarea sateliţilor şi a navelor spaţiale şi transportul spaţial de mărfuri şi pasageri.

„În România sunt legale şi serviciile de spiritism, astfel că cei care simt că au astfel de abilităţi pot face o afacere, ca şi cei care se simt inspiraţi de creşterea lamelor şi a cămilelor”, mai arată el, potrivit News.ro.

Editor : L.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri