„Adopția” clădirilor istorice de către firme, soluție pentru un oraș frumos

Data publicării:
cladire

Clădirile istorice din Timişoara, cele mai multe aflate într-o stare avansată de degradare, ar putea fi reabilitate pe banii companiilor din oraş. este o initiativa a primariei care a invitat firmele să adopte o clădire şi să o restaureze, iar în schimb vor beneficia de reduceri de taxe şi impozite.

Proiectul care le permite oamenilor de afaceri din Timişoara să adopte o clădire monument istoric a fost gândit de o asociaţie a arhitecţilor din oraş şi aprobat de autorităţile locale în această săptămână. Au fost deja purtate discuţii cu trei mari investitori din Timişoara şi din alte oraşe. Aceştia îşi vor putea alege dintr-un catalog electronic clădirea pe care o adoptă.

Raluca Pescar, preşedintele asociaţiei iniţiatoare a proiectului: Vom face totul transparent, printr-o platformă online, vom informa în aşa fel încât oricine este interesat să poată urmări în timp real demersul.

Implicarea unor companii private în reabilitarea clădirilor istorice ar putea să aducă fondurile necesare pentru salvarea monumentelor.

Alexandra Marian, reporter Digi24 Timișoara: Clădirea vicariatului sârbesc din Timişoara, un exemplu de monument istoric reabilitat și cu fonduri din partea unei companii private. În perioada 2007-2011 o companie privată a alocat aproximativ 300 de mii de euro pentru aducerea clădirii în starea actuală.

Patrimoniul oraşului numără peste 14 mii de clădiri cu valoare istorică. Dintre acestea numai 5% au beneficiat de lucrări de reabilitare, în timp ce peste o mie de clădiri sunt distruse iremediabil.

În catalogul electronic al clădirilor monument istoric este acoperit tot oraşul, însă anumite zone vor avea prioritate.

Radu Radoslav, arhitect: Sunt Piața Traian, Badea Cârțan și cred că de la Neptun până spre Traian, care sunt fronturi foarte frumoase. Și din Iosefin, ceea ce cred eu că este foarte important este malul Begheului.

În câteva luni ar trebui să se încheie discuţiile şi să se decidă cine va investi în reabilitarea monumentelor istorice. Iniţiatorii proiectului speră ca până în 2021 să fie readuse la viaţă prin acest program cel puţin 30 de clădiri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri