Exclusiv Ministrul Câciu susține că nu sunt atât de mulți bugetari pe cât se crede

Data actualizării: Data publicării:
adrian caciu sustine o conferinta de presa
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene nu a răspuns ferm dacă sunt sau nu mulți bugetari. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene nu a răspuns ferm dacă sunt sau nu mulți bugetari. Dimpotrivă, a declarat joi seara, la Digi24, că, de fapt, cheltuielile cu angajații la stat ar reprezenta doar sub 10%, nu 35% cât arată alte informații. „Deciziile care se vor lua, se vor duce acolo unde există din punctul nostru de vedere, risipă”, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Anca Suciu, jurnalist Digi24: Sunt mulți angajați la stat? Cheltuielile cu bugetarii la stat sunt mari?

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Vreau să răspund pe final, nu se suspendă fondurile europene. Se va face în așa fel încât România să nu aibă această problemă.

Cred eu că se poate face o analiză asupra modului în care este organizat statul român. Și cred că asta se face începând de săptămâna viitoare.

Anca Suciu: De la începutul anului se vorbește despre o astfel de analiză.

Adrian Câciu: Între timp, au venit o serie de studii făcute și de Banca Mondială, și de experții din Guvern, și cred că acum deciziile care se vor lua se vor duce acolo unde există din punctul nostru de vedere, risipă.

Anca Suciu: 1,2 milioane de angajați la stat. E mult? Și o cheltuială de peste 30 și la sută...

Adrian Câciu: Mmm... Nu e 30 și la sută din PIB. Nu! Este 120 de miliarde, 127, deci undeva în 10% din PIB.

Fac o mică corecție, probabil a fost scoasă din context, 35% e cu tot cu asistența socială și depinde la ce tip de venituri te raportezi. La venituri fiscale plus contribuții...

Încă o dată. 127 de miliarde, la 1.591. Este undeva sub 10%.

Anca Suciu: Concluzia este că mulți, sau suficienți?

Adrian Câciu: Eu cred că trebuie echilibrat și acolo unde sunt. Avem nevoie de angajați în sănătate, în zona de educație, în ordine și apărare publică, dar undeva, dau exemplu de la ministerul pe care îl conduc. Cred că putem să ne facem treaba câți suntem. Și am 500 de posturi vacante.

Tăierea posturilor vacante conduce la o reorganizare implicită, pentru că acele posturi făceau parte dintr-un serviciu, o direcție, un post de conducere... Aveau buget aferent, cheltuieli directe și indirecte, bugetul aferent era pe salarii, apoi bunurile și serviciile aferente unui post care nu era ocupat vreodată.

Vom avea 30 sau 50 de zile să facem această reorganizare. Până la 1 ianuarie toată lumea se va reașeza.

Prioritățile, ca sectoare, marile sisteme publice. Se numesc Sănătate, Educație, Ordine și Apărare Publică. Restul, sunt sisteme suport ale statului român.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri