ANALIZĂ. Cât de logică este creşterea mai mare a salariului minim la stat faţă de privat

Data publicării:
BANI numaratoare

La stat, puşculiţa se deschide des, mult şi aprent fără nici un calcul de prudenţă. În pregătire ar fi introducerea unui salariu minim brut special pentru sectorul de stat. Mai mare decât cel din privat.

Un proiect al guvernului, consultat de profit.ro arată că există intenţia de a introduce un salt major chiar de anul viitor. Salariul minim la stat ar urma să fie de 1750 de lei brut din 2018. Pentru sectorul privat, ceva mai jos. Probabil că ce stă scris în programul de guvernare al PSD, 1.550 de lei va fi valabil. Apare un sistem cu două viteze păgubos.

Majoritatea opiniilor au demonstrat în timp că o creştere prea accelerată a salariului minim pe economie prin decizii administrative e periculoasă pentru că în primul rând este percepută ca o creştere de fiscalitate. Pe piaţa muncii ar trebui să conteze mai mult cererea şi oferta, iar în momentul actual situaţia e în favoarea angajaţilor, din cauza deficitului de forţă calificată. Dar introducerea unui salariu minim mai mare pentru bugetari sună şi mai rău.

Are logică faptul că pentru sectorul privat nu se va forţa încă o creştere puternică a salariului minim pentru a nu afecta companiile. Dar statul, stă oare atât de bine încât să îşi permită să se comporte ca un angajator atât de darnic? Pentru că din această privinţă... este un actor economic. Şi o majorare atât de puternică de salariu minim trebuie să aibă un cost de oportunitate. Dar opotunitate fundamentată economic, nu de alt gen.

Concret, cheltuielile de personal bat deja în 8% din PIB, iar ele consumă de fapt un sfert din buget.

Se introduce o discrimiare care nu îşi are locul. Nivelul acela de 1750 lei ca salariu minim era trecut ca unul minim pe economie pentru 2020. Bugetarii ajung mai devreme în acel an, în 2018. Cu bani mai mulţi.

Ideea aceasta a salariului minim pe economie cu două viteze apare într-un proiect pentru legea salarizării unitare. Care va aduce o explozie a cheltuielilor. Bugetarii vor beneficia până în 2020 inclusiv, de o creștere medie salarială de circa 56%, incluzând creșterile deja promise în sectorul preuniversitar, sănătate și cultură. La salariile deja mari procentele vor fi mai mici, dar toate astea vin dupa o serie de majorări apărute în anii precedenţi. Salariile din sectorul public au ajuns deja mai mari decât cele din privat pentru poziţii similare. Se cască o diferenţă mult prea mare şi e prea periculoasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri