Aplicația care scade timpul de intervenție al echipajelor de urgență, refuzată de autorități

Data publicării:
aplicatie-gps-interventie-rapida

Dispozitivele electronice de monitorizare şi alertă în caz de accident sunt create de o echipă de 40 de oameni, angajaţi ai unei firme IT din Cluj-Napoca. Dezvoltat iniţial ca un sistem de control al parcurilor auto, GPS-ul a fost extins în aşa fel încât să poată fi folosit şI pe maşinile serviciilor de intervenţii în caz de urgenţă. Mai mult, dacă sistemul este montat pe un avion sau pe un elicopter, în cazul unui accident, se declanşează imediat alarma şi trimite un mesaj cu poziţia exactă a aparatului de zbor.

La fel de întâmplă şi în cazul ambulanţelor sau a maşinilor de pompieri.

Cosmin Filipaş, dezvoltator aplicaţie: Se montează un echipament la bordul maşinii, acesta îşi ia poziţia de la mai mulţi sateliţi şi prin intermediul GPRS-ului, unei cartele SIM transmite datele către un server.

În acest fel, dintr-un dispecerat pot să fie urmărite în timp real toate vehiculele care sunt în misiune. Dispozitivul trimite coordonatele GPS, viteza de deplasare şi altitudinea la care se află. Sistemul a fost testat deja la Serviciul de Ambulanţă din Cluj-Napoca şi chiar medicii îi recunosc eficienţa. Pacienţii ajung mult mai repede la Unitatea de Primiri Urgenţe.

Adela Golea, şef Unitatea de Primiri Urgenţe: Avantajele funcţionării acestui GPS este că localizează staţia de ambulanţă cea mai apropiată care poate are ori nu are resurse, localizează ambulanţele cele mai apropiate de accident care poate se întorc din misiune sau s-au eliberat din misiune şi pot fi redistribuite.

Dezvoltatorii aplicaţiei spun că, imediat după accidetul din Munţii Apuseni, i-au trimis un e mail secretarului de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, în care se ofereau să doneze aparete pentru toate ambulanţele şi elicopetere SMURD. CUm nu au primit niciun răspuns, au revenit cu oferta cu doar câteva zile înainte de prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol.

Sincron Cosmin Filipaş, dezvoltator aplicaţie: Soft-ul, serviciul o să îl donăm către SMURD astfel încât să dotăm maşini, avioane, elicoptere să fie dotate cu acest sistem.

Un astfel sistem costă 200 de euro, cu un abonament pe doi ani. Reprezentanţii SMURD au refuzat să comenteze situaţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri