Arafat: Populaţia să asculte alertele. Fenomenele extreme se vor intensifica

Data actualizării: Data publicării:
vijelie hateg
Mai multe județe din țară sunt sub avertizare cod roșu de vijelii, anunță meteorologii. Avertizarea anunță vijelii puternice, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină și ploi torențiale.. FOTO

Populaţia trebuie să înveţe cum să se comporte în cazul unor fenomene meteo extreme, mai ales că acestea se vor intensifica, şi să ţină cont de alerte, iar când este vijelie oamenii trebuie să se adăpostească în clădiri, pe cât posibil, şi nu sub un pom sau pe stradă, a spus miercuri şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, răspunzând astfel unei întrebări privind comportamentul în astfel de cazuri.

 

 

"Fenomenele meteo extreme se vor intensifica. Vor apărea vijelii de scurtă durată, dar de intensitate maximă care pot duce la distrugeri importante. Populaţia trebuie să înveţe, să asculte altertele. Avem aplicaţia DSU prin care se transmit alertele chiar în timp foarte scurt. Aplicaţia poate fi fixată, dacă vreţi, doar pe o anumită zonă. Atunci oamenii să ţină cont de ele şi să se protejeze", a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi secretar de stat MAI, Raed Arafat.

Potrivit News.ro, oficialul a fost întrebat dacă intenţionează să dezvolte o aplicaţie privind comportamentul oamenilor în cazul unor fenomene meteo extreme, după modelul celei intitulate "Nu tremur la cutremur".

"Sigur că vrem să educăm populaţia în acest sens. Ceea de trebuie ştiut este că atunci când primeşti o alertă de vijelie, încerci să rămâi în clădire, nu pleci pe stradă, nu te adăposteşi sub un pom. Eşti atent să nu stai lângă o clădire de pe care poate să-ţi cadă ceva în cap sau sub un balcon", a mai spus Arafat.

Totodată, secretarul de stat recomandă oamenilor să urmeze sfaturile autorităţilor .

"Autorităţile trebuie să fie ascultate", a adăugat Arafat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri