Ardealul, tot mai atrăgător pentru tinerii activi, în timp ce Capitala pierde teren

Data actualizării: Data publicării:
cluj fb

Este semnalul de alarmă pe care sociologii îl trag, analizând evoluția cifrelor de la INS din ultimii ani. Specialiştii spun că anual în Cluj se stabilesc 10.000 de oameni şi pleacă doar 1.900. În Bucureşti din cele aproape 35.000 de persoane care vin anual, aproape jumătate pleacă apoi spre alte localităţi.

Albert s-a mutat în Cluj de trei ani când s-a înscris la master pentru a studia filosofie medievală. Spune că nu s-ar mai întoarce la Bucureşti.

Tot Albert explică şi care crede că sunt motivele pentru care 10.000 de persoane îşi stabilesc anual reşedinţa în Cluj: „Clujul e gestionat mult mai bine decât Capitală. E un oraş mult mai tânăr. Şi pe lângă faptul că e mult mai tânăr, e cel mai cosmopolit oraş din România”.

Aşa că doar 1.900 de persoane pleacă în fiecare an din Cluj. Alta e situaţia însă în Capitală. Aici între 25.000 - 35.000 de oameni se stabilesc în fiecare an, dar aproape jumătate se mută apoi în alte localităţi.

Barbu Mateescu, sociolog: „M-aș gândi în special la scăderea calității vieții. Înseamnă garnituri de metrou pline ochi, înseamnă un trafic prost, o senzație generală de degradare în ceea ce privește salubritatea și serviciile publice.”

28% din cei care au domiciliul în Cluj-Napoca au între 20 și 34 de ani, arată datele INS. Dacă îi adăugăm și pe cei care locuiesc în oraș, dar au adresa din cartea de identitate în altă parte, ajungem la 37% din populația totală a urbei. La București valorile corespondente sunt de 19% și respectiv 23%.

Specialiștii atrag atenția că cifrele scot în evidenţă că oraşul Cluj este unul dintre puținele localităţi mari care au un spor natural pozitiv. În timp ce Bucureștiul îmbătrânește, Clujul nu doar că reușește să își convingă tinerii să rămână în oraș după ce termină o facultate, ci și să-și întemeieze o familie.

Deși are o populație de aproape șase ori mai mare decât Clujul, Bucureștiul are în prezent de două ori mai mulți studenți decât oraşul din Ardeal.

„Dacă ar fi să aleg m-aș întoarce și eu la Cluj. E un mers al lucrurilor un pic mai lent, lumea mai spune un mulțumesc, un bună ziua, un zâmbet pe buze, nu ca la București”.

„Prefer Bucureştiul pentru că este aproape de casă, locuiesc la 100 de km de Bucureşti şi consider că e oraşul cu cele mai multe oportunităţi şi în privinţa relaxării, joburilor”.

„Ca și oportunități Clujul stă foarte bine după părerea mea. Adică eu o să lucrez în IT pe viitor și chiar sunt peste 1000 de firme care caută angajați”.

Specialiștii spun că în următorii 10 ani migrația va atinge cote mult mai mari. Bucureştenii aleg să se mute în număr ridicat şi în Ilfov, în străinătate şi, mai nou, în Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri